Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, usulsüzlük tespit edilen mülk sahiplerine geriye dönük vergi tahakkuku ve yüksek tutarlı cezalar uygulanacak.
Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kira gelirlerini gizleyen ev sahiplerine yönelik denetimlerde yeni bir sürece geçti. Bu çerçevede Gelir İdaresi Başkanlığı, yapay zekâ destekli analiz sistemleri ve saha denetimlerini eş zamanlı olarak devreye aldı.
Yapay zekâ ile kira takibi
Yeni sistemle birlikte banka hesaplarındaki düzenli para girişleri tapu kayıtlarıyla karşılaştırılıyor. Her ay düzenli kira geliri elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mülk sahipleri otomatik olarak “riskli mükellef” olarak işaretleniyor ve inceleme süreci başlatılıyor. Dijital analizlerin ardından gerekli görülen durumlarda saha ekipleri devreye giriyor.
Maliye ekipleri Gaziantep’te sahada
Denetimler yalnızca masa başında yürütülmüyor. Vergi müfettişleri ve saha ekipleri, Gaziantep’te kira hareketliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yerinde kontroller gerçekleştiriyor. Kiracılarla yapılan görüşmelerde, kiranın banka yoluyla mı yoksa elden mi ödendiği, sözleşmede yer alan bedelle fiili ödeme tutarının uyumlu olup olmadığı inceleniyor. Beyan edilen tutarla gerçek kira bedeli arasında fark tespit edilmesi halinde ev sahipleri hakkında geriye dönük işlem yapılıyor.
Beyan etmeyene ağır ceza
Beyan dışı bırakılan kira gelirleri için yalnızca ödenmeyen vergi tahsil edilmiyor. Vergi kaybına neden olan mülk sahiplerine ayrıca vergi ziyaı cezası kesiliyor ve gecikme faizleri uygulanıyor. Bu kapsamda, ödenmeyen vergi tutarı kadar ceza kesilirken, faizlerle birlikte borç miktarı iki katına yakın artabiliyor.
Günübirlik kiralamalar da mercek altında
Maliye’nin denetim radarında kısa süreli kiralamalar da bulunuyor. Airbnb gibi dijital platformlar üzerinden yapılan günübirlik kiralamalar yakından takip ediliyor. Bu tür kiralamalarda elde edilen gelirlerin beyan edilmemesi vergi kaçağı olarak değerlendirilirken, Kimlik Bildirme Kanunu’na aykırı hareket edenler hakkında emniyet birimleri tarafından idari para cezaları uygulanıyor.
Mart sonu uyarısı
Uzmanlar, cezai yaptırımlarla karşılaşılmaması için kira gelirlerinin mart ayı sonuna kadar eksiksiz şekilde beyan edilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Aksi durumda, yüksek tutarlı vergi cezaları ve idari yaptırımların kaçınılmaz olacağı ifade ediliyor.
Gaziantep’te özellikle son dönemde artan kira hareketliliği nedeniyle denetimlerin önümüzdeki süreçte daha da yoğunlaşması bekleniyor.




