Avrupa İşletmeler Ağı Projesi (EEN) kapsamında; Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Gaziantep Gastronomi Akademisi (GAGA), Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla A.Ş. iş birliğiyle düzenlenen ve 2 gün süren “Gıda ve Gastronomi Sektöründe Atıksız Mutfaklar İçin Yenilikçi Uygulamalar Ideathonu”nda kazananlar belli oldu.

Sektör Temsilcileri Bir Araya Geldi

Hasan Kalyoncu Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliğin birinci gününde gıda israfına karşı yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya geldi; HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve Gıda Kurtarma Derneği Başkanı ve Fazla Genel Müdür Yardımcısı Berat İnci de açılış konuşmalarıyla katılımcılara hitap etti.

Atıksız Mutfaklar İçin Yenilikçi Uygulamalar

Etkinlikte gerçekleştirilen “Atıksız Mutfaklar İçin Yenilikçi Uygulamalar” başlıklı panelin moderatörlüğünü HKÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Furkan Baltacı üstlenirken; GTO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Uğur Acıoğlu, HKÜ Dr. Öğr. Üyesi Fulya Harp Çelik, Toros Üniversitesi MYO İkram Hizmetleri ve Aşçılık Programı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kamuran Öztop ve Gıda Kurtarma Derneği Genel Sekreteri Devrim Barçak Potok konuşmacı olarak yer aldı.

Ideathon’un Gaziantep Gastronomi Akademisinde (GAGA) düzenlenen final gününde ise grup çalışmaları ve sunumların ardından kazanan projeler jüri oylamasıyla belirlendi.

Gaziantep'te Sigorta Çetesi Çökertildi! Gaziantep'te Sigorta Çetesi Çökertildi!

Jüri oylaması sonucunda “Kabuktan Tabağa” projesi birincilik, “Miso” projesi ikincilik ve “Eco-Mix” projesi üçüncülük ödülü kazandı.

Kazanan gruplara profesyonel şef bıçağı seti, Güneşin ve Ateşin Tadı adlı yemek kitabı, GTO Akademi ve Gaziantep Gastronomi Akademisinde ücretsiz atölye çalışmaları hediye edildi.

Gto5-7

Ödül Alan Ekipler Ve Projeleri:

Kabuktan Tabağa Projesi

Proje Ekibi: Kağan Tümay, Ege Soyupek, Oğuzhan Öztürk

Mutfak atıklarını değerlendiren ve bu atıklardan aromalı tuzlar, baharatlar ve ekmek üreten proje. Bu projenin temel amacı, restoran ve ev mutfaklarında sıklıkla oluşan organik gıda atıklarını (örneğin sebze kabukları, bayat ekmek, artık otlar) değerlendirerek katma değerli ve tüketilebilir yeni ürünlere dönüştürmektir. Böylece hem israfın önüne geçilmekte hem de gıda atıklarının çevreye olan olumsuz etkisi azaltılmaktadır.

Miso Projesi

Proje Ekibi: Başar Burak, Fazlı Kerim Şahin, Gökay Kanbağlı, Ahmet Akpınar

Mutfak atıklarının miktarını ve kaynağını hesaplayan, ürünlerin son kullanma tarihlerini takip eden ve malzeme kullanımının verimliliğini analiz eden dijital uygulama projesi.

Eco-Mix Projesi

Proje Ekibi: Jülide Yılmaz, Hatice Anisa Bozdağ, Fatma Özbulut, Bilge Ceren Eyibardakçı

Glikoz içeren ürünleri toz karışıma dönüştürerek glikoz intoleransı veya gıda alerjisi olan bireyler için uygun hale getiren projedir

Kaynak: HABER MERKEZİ