20 Eylül Gaziantep'te Elektrik Kesintisi Yaşayacak Bölgeler
20 Eylül Gaziantep'te Elektrik Kesintisi Yaşayacak Bölgeler
İçeriği Görüntüle

Firmaların başvurularını değerlendiren Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, firmalara 3 aylık geçici mühlet verdi.

Gaziantep’te Aralarında İhracat Devinin de Bulunduğu 4 Firmadan Konkordato Kararı

Gaziantep’te ekonomik sıkıntılar her geçen gün daha fazla şirketi konkordato kararı almaya zorluyor. Son olarak aralarında 35 ülkeye ihracat yapan gıda devi Çilsan Gıda’nın da bulunduğu 4 firma, borçlarını yeniden yapılandırabilmek için mahkemeye başvurdu.

Konkordato ilan eden firmalar arasında Çilsan Çikolata, Exim Fresh Gıda ile firma sahipleri Mahmut Çil ve Hamit Çil yer aldı. Firmaların başvurularını değerlendiren Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketlere 3 aylık geçici mühlet verdi. Bu süreçte firmalar, mali yapılarını toparlamaya çalışacak ve alacaklılara karşı yasal koruma altında olacak.

Ekonomik Daralma Konkordatoları Artırıyor

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de özellikle son dönemde artan girdi maliyetleri, yükselen döviz kuru, finansmana erişimde yaşanan zorluklar ve daralan iç pazar, firmaların ödeme dengelerini bozuyor. Türkiye’nin ihracat üssü konumundaki Gaziantep’te tekstilden gıdaya, plastikten halıya kadar birçok sektörde konkordato başvurularının arttığı dikkat çekiyor.

Uzmanlar, özellikle yüksek faiz oranları ve küresel talepteki yavaşlamanın işletmelerin nakit akışını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Son dönemde konkordato haberlerinin sıklaşmasının, reel sektörün finansal sıkışıklığının en somut göstergelerinden biri olduğuna işaret ediliyor.

Çilsan Gıda Bölge İhracatında Önemli Bir Marka

1980’li yıllardan bu yana faaliyet gösteren Çilsan Gıda, özellikle çikolata ve şekerleme üretimiyle biliniyor. Şirketin ürünleri, başta Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere 35 farklı ülkeye ihraç ediliyordu. Firmanın konkordato sürecine girmesi, hem bölge ekonomisi hem de ihracat hacmi açısından dikkat çekici bulundu. Gaziantep sanayi camiasında, artan konkordato başvurularının sektörel zincirleme etki yaratabileceği endişesi hakim. Uzmanlara göre, konkordato kararlarının sıklaşması tedarik zincirinde aksamaları da beraberinde getirebilir.

Eylül ayında konkordato sayısı 19 oldu

Gaziantep’te son konkordato kararlarıyla birlikte, Eylül ayının ilk 19 gününde toplam 19 şirket ve yöneticileri hakkında konkordato ilan edilmiş oldu. Aynı dönemde, 5 firmanın ise konkordato talebi reddedildi.

Kaynak: Haber Merkezi