Osmanlı döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan süreçte inşa edilen bu yapı, sadece yönetim faaliyetlerine ev sahipliği yapmakla kalmamış, Gaziantep’in modern kent olma yolundaki adımlarına da tanıklık etmiştir.
Mimari ve Tarihî Özellikler
Gaziantep’in ilk belediye binası, dönemin mimari anlayışını yansıtan taş işçiliği ve detaylı süslemeleriyle dikkat çekiyor. İç mekan düzenlemeleri, toplantı salonları ve arşiv odaları, dönemin belediyecilik faaliyetlerini gözler önüne seriyor. Tarihçiler, binanın sadece yönetim merkezi değil, aynı zamanda şehir halkının buluşma noktalarından biri olduğunu belirtiyor.
Şehrin Modernleşme Simgesi
Belediye binası, Gaziantep’in sosyal ve ekonomik gelişimiyle paralel olarak şekillendi. İlk elektrik sistemlerinden su ve kanalizasyon düzenlemelerine kadar birçok yenilik, binadan yönetildi ve şehrin modernleşme sürecine katkıda bulundu.
Kültürel Mirasın Korunması
Bugün, şehrin büyümesiyle birlikte belediye binası yeni işlevlerle kullanılmasa da, Gaziantep’in kültürel ve tarihî mirası olarak korunuyor. Restorasyon çalışmaları ve müze projeleri ile yapı, gelecek nesillere aktarılmaya hazırlanıyor.
Çağdaş Kentleşmeye Devam Edeceğiz
İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan ise, projenin detayları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal ve ticari hayatın önemli merkezlerinden olan Eski Belediye ve Eski Saray Caddesi aksı, imar edildiği günden bu yana her dönem canlılığını koruduğunu açıklayan Sezer, “Eski belediye ve Eski Saray Caddesi aksı üzerinde yapılan düzenleme projesi, çağdaş kentleşme anlayışına uygun olarak kent rekreasyonunu yeni ve kalıcı malzemelerle buluşturdu. Özgün sokak dokusu korunmuş olan bin 406 metre uzunluğundaki sokakta taşınmaz kültür varlıkları büyük oranda korunmuş olup, sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projeleri hazırlandı. Hazırlanan proje kapsamında; bütün evlerin, hanların, çeşme ve diğer yapıların sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işeri yapılacak. Ahşap vitrin, ahşap ve metal kepenk sistemi, saçak, aydınlatma, özürlü izi, bilgilendirme panoları ve yerli yabancı turistlerin dinlenebilecekleri kanepelerin yerleştirilmesi olacak.” bilgilerini verdi.
Projede, motorlu araçlar için yapılacak cepler peyzaj düzenlemeleri ile Eski Belediye ve Eski Saray Caddesi aksı, hak ettiği özgün kimliğine kavuşacağını vurgulayan Sezer, “Sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar (su ve kanalizasyon) yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yer altına alınacak. Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel bazalt taş ile döşenecek.” şeklinde konuştu.