İsviçre Merkezli IQAir hava kalitesi teknolojisi şirketi, 2023 Dünya Hava Kirliliği Raporunu yayımladı. Hazırlanan rapora göre Türkiye, hava kirliliği bakımında dünyada 44’üncü sıraya yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre hazırlanan raporda, 7 binden fazla kentte 30 bin hava kalitesi izleme istasyonu verilerinden faydalanıldı.
HAVASI EN KİRLİ ŞEHİR IĞDIR OLDU
Raporda, Türkiye’nin havası en kirli şehirleri de belli oldu. Buna göre, Türkiye’nin 2023 yılı boyunca PM 2.5 ortalaması 20,3 oldu. Bu ortalamayı aşan Iğdır, 47,2 ile havası en kirli şehir oldu. Iğdır’ı 38,5 PM 2.5 değeri ile Osmaniye takip etti. Bu kentleri Sakarya’nın Hendek İlçesi, Gaziantep, Bursa Nilüfer, Konya, Alaşehir, Düzce, İskenderun ve Kahramanmaraş izledi.
GAZİANTEP 4’ÜNCÜ SIRADA
Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden olan Gaziantep, hava kirlilik oranı ile dikkat çekti. Kentte PM 2.5 oranı 35’in üzerinde oldu. Gaziantep’e ilişkin veriler, özellikle kış aylarında kalitesiz kömür kullanımı, yoğun trafik ve sanayi alanı nedeniyle artan hava kirliliği sorununu bir kez daha gözler önüne serdi.
KALİTESİZ KÖMÜR, TRAFİK VE SANAYİ…
Doğalgaz dönüşüm zorunluluğu bulunan mahallelerde halen kullanılmaya devam eden kalitesiz kömür, artan araç sayısı ve sanayi nedeniyle Gaziantep’te hava kirliliği sorununun daha da artmasından endişe duyuluyor.
KOAH, AKCİĞER KANSERİ VE ASTIM VAKALARINDA ARTIŞ
Hava kirliliğine bağlı olarak kentte, KOAH, Akciğer Kanseri, Astım ve üst solunum yolu hastalıklarından artış yaşandığı biliniyor. Uzmanlar, hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde kronik hastalıklara sahip kimseler, yaşlılar ve çocukların kentte sokağa çıkmaması hususunda sıklıkla uyarılarda bulunuyor. Türkiye’nin havası en kirli şehirlerinden olan Gaziantep’te hava kirliliği ile mücadele konusunda etkin adımlar atılması bekleniyor.