Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), son 10 yılda yaptığı çevre yatırımlarıyla önemli bir başarıya imza attı. Kent genelinde atık suyun yüzde 95’i artık arıtılarak doğaya daha temiz bir şekilde geri kazandırılıyor. Küresel iklim değişikliğinin etkilerine karşı su yönetimini öncelik haline getiren GASKİ, şehrin farklı noktalarında kurduğu arıtma tesisleriyle hem çevre hem de halk sağlığı için uzun vadeli çözümler üretiyor.
Gaziantep, Türkiye Ortalamasını Geride Bıraktı
Gaziantep, Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor Yüzde 95 arıtma oranına ulaşan Gaziantep, Türkiye ortalaması olan yüzde 77’nin üzerine çıkarak önemli bir başarıya imza attı. Beykent ve Kuzeyşehir’de inşası devam eden arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla birlikte bu oran yüzde 99’a yükselecek. Kent genelinde 8 büyük arıtma tesisi bulunan GASKİ, yeni yerleşim alanlarının açılmasıyla birlikte hizmete alınan paket arıtma tesisleri ve terfi merkezleriyle çalışmalarını sürdürüyor. GASKİ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Katı Atıkların Kontrolü, Hava Kalitesinin Korunması ve Su Kirliliği Kontrolü yönetmeliklerinde belirtilen tüm standartları sağlıyor. Tesisten çıkan suyun kalitesi, Bakanlığın Sürekli Atık Su İzleme Sistemi (SAİS) üzerinden anlık olarak takip ediliyor.
Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi
Avrupa Birliği standartlarına göre projelendirilen ve 120 dönüm alan üzerine kurulan Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, modern yapısıyla hizmet veriyor. Tesiste, şehir genelindeki atıksular toplanarak arıtılıyor. Arıtma işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda azot ve fosfor giderimi yapılarak gerçekleştiriliyor.
Günlük ortalama 330 bin metreküp atıksu, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği’ne uygun şekilde arıtılarak Oğuzeli ilçesindeki Sacır Deresi’ne deşarj ediliyor. Tesiste ayrıca her gün yaklaşık 170 ton biokatı bertaraf ediliyor. Arıtma tesisinde bakım çalışmaları ile kapasite artırımı faaliyetleri devam ediyor.
Tesis 2050’ye Kadar İhtiyacı Karşılayacak
Türkiye’nin en gelişmiş ve çevre dostu tesislerinden biri olarak gösterilen Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, ilçenin 2050 yılına kadar olan atıksu arıtma ihtiyacını karşılamak üzere planlandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen tesis, evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasını sağlayacak kapasiteye sahip. Tesiste fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma sistemleri entegre biçimde kullanılıyor. Arıtma işlemleri, modern tekniklerle gerçekleştiriliyor.
Günde 37 Bin 500 Metreküp Atıksu Arıtılıyor
Nizip ilçesinden gelen evsel atıksuda bulunan katı maddeler ile biyolojik olarak parçalanabilir organik maddeler, azot ve fosfor tesis tarafından etkin biçimde arıtılıyor.
Tesis, günlük 30 bin 500 metreküp evsel ve 7 bin metreküp endüstriyel olmak üzere toplam 37 bin 500 metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip. 36 dönüm arazi üzerine kurulan tesis, 2050 yılına kadar 210 bin eşdeğer nüfusa hizmet verecek şekilde projelendirildi.