Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “tasarruf tedbirleri” gerekçesiyle taşımalı eğitimde gidilen kısıtlamayı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.
TAŞIMA MERKEZİ OKULLARA UZAKLIĞI 50 KM’DEN 30 KM’YE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 1 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yönetmeliğin yeni düzenlemesiyle, taşımalı eğitimden faydalandırılacak öğrencilerin yerleşim biriminin taşıma merkezi okullara uzaklığı 50 km’den 30 km’ye düşürülmüştü. Taşıma merkezi okullara 30 km’den daha uzun mesafede ikamet eden ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin de zorunlu olarak yatılı bölge ortaokulları ve pansiyonlu okullara yerleştirilmesine karar verilmişti.
Konuyu meclis gündemine taşıyan EMEP Milletvekili Karaca, “Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından söz konusu durumda olan öğrenci velilerine şöyle bildirimler gönderilmiştir: ‘Tasarruf tedbirlerinden dolayı bulunduğunuz yere taşımalı eğitim kapsamında taşıma yapılmayacaktır. Öğrencinizin pansiyona yerleştirilmesi uygun görülmüştür. Sizin de isteğiniz doğrultusunda okulumuz pansiyonuna öğrenciniz yerleştirilebilir. Bu konuyla ilgili pansiyon yerleştirme takvimimize göre gerekli belgeleri okul idaremize teslim etmeniz rica olunur.’” bilgisine Bakan Tekin’e sunduğu yazılı soru önergesinde yer verdi.
KIZ ÇOCUKLARI AÇISINDAN RİSK BARINDAN BU DURUM
Bakanlığın politikaları sonucunda köy okullarının kapatılması ile taşımalı eğitim uygulamasına geçilmesi ve öğrenciler eğitimin ilk yaşlarında kendi yaşadığı köy ve mahallesinden koparılarak farklı okullarda eğitim görmek zorunda bırakılmasını eleştiren Karaca “Köy okulları kapandıktan sonra taşımalı eğitimde zaten zorluk yaşayan çocuklar şimdi de eğitime katılamama riski ile karşı karşıyadır. Özellikle kız çocukları açısından risk barından bu durum, zorla evlendirilme ve çocukların yatılı okullara gönderilmesi yerine köyde küçük yaşta işçi olarak çalıştırılmaları riskini doğurmaktadır.” ifadelerini kullandı.
İHALELERİN BAKANLIĞA BAĞLANMASIYLA RANT MERKEZİLEŞİYOR
Ayrıca yönetmelikle, öğrenci taşıyacak servislerin ve öğrencilerin öğle yemeklerinin ihalelerinin yapımının da Bakanlığa bağlanmasına dikkat çeken Karaca, durumun kamuoyunda “rantın merkezileşmesi” tartışmasını doğurduğunu vurguladı.
EMEP Milletvekili Karaca Bakan Tekin’den şu soruların yanıtını istedi:
1- Tasarruf tedbirleri kapsamında alındığı söylenen bu kararla edilecek kâr ne kadardır?
2- Türkiye’de taşımalı eğitimden faydalanan kaç öğrenci bulunmaktadır? Bunların yaş, eğitim seviyesi, cinsiyet ve illere göre dağılımı nasıldır?
3- Türkiye’de kaç tane yatılı bölge okulu ve pansiyon bulunmaktadır? Bunların kapasiteleri ne kadardır?
4- Öğrenci sayısı ile yatılı bölge okulu ve pansiyon sayısı düşünüldüğünde, taşımalı eğitimden alınarak yatılı hale getirilecek öğrencilerin tamamı bu kurumlara yerleştirilebilecek midir?
5- Ailelerin özellikle kız çocuklarını pansiyon ve yurtlara göndermekten imtina etme riskleri karşısında okuldan ve eğitimden koparılma risklerini bertaraf etmek üzere bir önlem planınız bulunmakta mıdır?
6- Öğrencilerin ailelerinin ve yaşadıkları çevreden koparılarak yatılı eğitime gönderilmesi eğitim pedagojisine ilkeleri değerlendirildiğinde ilk tercih mi olmalıdır?
7- Köy okullarını yeniden açma yönünde bir planınız bulunmakta mıdır?
8- Servis ve yemek hizmetleri ihalelerinin doğrudan Bakanlığınıza bağlanmasının amacı nedir ve tasarruf tedbirleri ile nasıl bir ilişkisi bulunmaktadır? Yerelde bu hizmetlere dair yaşanacak olası sorunların çözümü noktasında ne tür planlarınız bulunmaktadır?