Akaryakıt fiyatlarında sürücülerin cebini doğrudan etkileyecek kritik tarih yaklaşıyor.
Mart ayında devreye alınan ve fiyat artışlarının pompaya yansımasını sınırlayan eşel mobil uygulamasının 1 Ekim’de sona ermesi beklenirken, benzinde tek seferde çok yüksek bir fiyat artışı gündeme geldi.
ABD-İran savaşıyla birlikte Brent petrol ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından benzin ve motorine peş peşe zamlar gündeme gelmişti.
Fiyat artışlarının tüketiciye doğrudan yansımasını sınırlamak amacıyla 4 Mart 2026 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile eşel mobil uygulaması yürürlüğe konulmuştu.
Geçici vergi dengeleme mekanizması olarak uygulanan sistemde, akaryakıttaki fiyat artışlarının bir bölümü Özel Tüketim Vergisi üzerinden karşılanıyor. Ancak uygulama için belirlenen sürenin 1 Ekim’de sona erecek olması benzin fiyatlarına ilişkin hesapları yeniden değiştirdi.
ÖTV 4,43 TL’den 14,83 TL’ye çıkacak
Ekonomi muhabiri Olcay Aydilek’in sektör kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, eşel mobil uygulamasının sona ermesiyle benzindeki ÖTV tutarında büyük bir artış gündeme gelecek.
Halen benzinin litresinde 4 lira 43 kuruş olarak uygulanan ÖTV’nin 14 lira 83 kuruşa çıkması bekleniyor. Böylece yalnızca ÖTV kaynaklı artış litre başına 10 lira 40 kuruş olacak.
Ancak pompaya yansıyabilecek artış bununla sınırlı kalmayacak.
Benzinde hesap 12,48 TL’ye çıkıyor
ÖTV’deki 10 lira 40 kuruşluk artışa 2 lira 8 kuruşluk KDV etkisinin de eklenmesiyle benzinin litre fiyatında toplam 12 lira 48 kuruşluk artış gündemde.
Söz konusu artışın gerçekleşmesi halinde benzinde tek seferde yapılan en yüksek zam olarak kayıtlara geçeceği belirtiliyor.
Zammın pompaya yansımasıyla benzin fiyatlarının litre başına 90 TL sınırını aşması bekleniyor.
Gözler 1 Ekim’e çevrildi
Akaryakıt fiyatlarındaki sert yükselişin tüketiciye yansımasını sınırlamak amacıyla uygulanan eşel mobil sistemi geçici olarak devreye alınmıştı.
Sistemin planlandığı şekilde 1 Ekim’de sona ermesi halinde ÖTV tutarı yeniden yükselirken, vergi artışının KDV ile birlikte pompa fiyatlarına yansıması gündeme gelecek.
Sürücülerin gözü şimdi 1 Ekim öncesinde uygulamaya ilişkin yeni bir karar alınıp alınmayacağına çevrildi.