Meclis’e sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ekonomi paketinde yer alan ÖTV değişiklikleri, elektrikli ve fosil yakıtlı araçları kapsıyor.

Matrah limitlerinde ve vergi oranlarında yapılacak değişikliklerin, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ÖTV Teklifi Meclis’te Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na bağlı I ve II sayılı listelerde değişiklik öngörüyor.

Düzenleme kapsamında, binek otomobillerin ÖTV matrahları güncellenirken, elektrikli ve hibrit araçların da vergi oranlarına ilişkin düzenleme getiriliyor.

ÖTV Artışı Hangi Araçları Kapsıyor?

Yeni düzenleme ile özellikle fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hem içten yanmalı hem elektrik motoru bulunan hibrit araçlar için ÖTV matrah eşikleri ve oranlarında değişikliğe gidiliyor.

Bu kapsamda:

Motor silindir hacmine ve

Elektrik motor gücüne göre
vergilendirme oranları %80 ile %220 arasında değişecek.

Ayrıca, kamyonet cinsi araçlardan azami yük kütlesi 3.500 kg’ı geçmeyen arazi taşıtları için ÖTV oranı %50 olarak uygulanacak.

Yeni Yetki Cumhurbaşkanında

Kanun teklifine göre, Cumhurbaşkanı’na;

ÖTV oranlarını 3 katına kadar artırma,

Sıfıra kadar indirme,

Motor hacmine, batarya kapasitesine ve menzile göre farklı oranlar belirleme yetkisi verilecek.

Yerli Katkı Oranı %40’ı Aşan Taşıtlar İçin Muafiyet

Milli savunma ve iç güvenlik amaçlı taşıtlarda da yeni düzenleme yapıldı.

Yerli üretim oranı en az %40 olan motorlu taşıtlar, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, MİT ve Savunma Sanayi Başkanlığı gibi kurumlarca ilk iktisapta ÖTV’den muaf tutulacak. Önergeyle yerli eşdeğeri bulunmayan bazı hafif ticari araçlar da bu kapsama alındı.

ÖTV KDV’ye Dahil Edilecek

Buna ek olarak, akaryakıt ve doğal gaz türü ürünlerde ithalat sırasında hesaplanan ÖTV tutarı, Katma Değer Vergisi (KDV) matrahına dahil edilecek. Bu düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden ayın başında yürürlüğe girecek.

Yeni Matrah Sistemi Piyasayı Nasıl Etkileyecek?

Mevcut sistemde birçok araç fiyat artışları nedeniyle yüksek vergi dilimlerine girerek %220’ye varan ÖTV’ye tabi tutuluyordu.

Yeni matrah düzenlemesiyle, araçların piyasa değerlerine uygun bir sistem kurulması ve özellikle orta segment araçlarda vergilendirme baskısının hafifletilmesi hedefleniyor.

Ancak yasa teklifinde yapılan değişiklikler henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan düzenlemenin fiyatlara doğrudan etkisinin olup olmayacağı, Cumhurbaşkanı kararıyla uygulanacak oranlara göre netleşecek.

Editör Hakkında