Kamuoyunda “erken emeklilik hakkı kalktı mı?” sorularına neden olan yeni duyuruda, SGK bazı meslek gruplarına yıpranma hakkı kısıtlaması getirdi.
Yıpranma Payı Nedir? Kimleri Kapsıyor?
Fiili hizmet süresi zammı; yer altında, radyasyon, yüksek ısı veya kimyasal risk gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara verilen erken emeklilik hakkı olarak biliniyor.
SGK, bu kapsamda riskli iş kollarını tanımlarken, her 360 günlük çalışmaya karşılık ilave gün veriyor. Bu ek süre, emeklilik yaşından düşülerek daha erken emekli olunmasına olanak sağlıyor.
Kısıtlanan Meslekler Açıklandı: Aşçı, Sekreter, Bekçi Artık Yıpranma Hakkından Yararlanamayacak
SGK’nın yayımladığı yeni düzenlemeye göre; bazı mesleklerde çalışanlar fiili hizmet süresi zammı kapsamından çıkarıldı.
Bunlar arasında aşçı, sekreter, çaycı, danışman, hizmetli ve bekçi gibi meslekler de yer aldı. Bu kişilerin yıpranma hakkından yararlanamayacağı netleşti.
4.873 Meslek Kapsam Dışı Bırakıldı
SGK, ayrıca “kısıtlanan meslek kodu listesi” başlığı altında yayımladığı yeni tabloda, toplam 4.873 mesleği yıpranma hakkı kapsamı dışına aldı.
Aralarında genel müdür, banka müdürü, rektör, ziraat mühendisi, matematikçi, müftü ve öğretmen gibi çok sayıda meslek bulunuyor.
Yanlış Bildirim Uyarısı: İşverenlere Sorumluluk Düşüyor
SGK’nın genel yazısına göre; bazı işverenler, fiili hizmet süresi zammı kapsamına girmeyen çalışanları yanlış bildirimle bu kapsama dahil etmeye çalışıyor.
Bu durumda çalışanlar emeklilik döneminde hak kaybı yaşayabiliyor.
SGK, işverenleri doğru meslek kodu bildirimi yapmaları konusunda uyardı.
SGK’nın duyurusundan devam edersek; SGK, yıpranma hakkı olmasına karşın, işveren tarafından hatalı meslek bildirimi nedeniyle çalışanların fiili hizmet süresi zammından yararlanamadığını da tespit etmiş.
Örneğin, şoförlük mesleği fiili hizmet süresi zammı kapsamında olmaması nedeniyle kısıtlanan meslekler arasında yer alıyor.
Ancak yangın söndürme işinde çalışan itfaiye şoförlüğü, fiili hizmet süresi zammına tabi çalışma.
Eğer itfaiye işinin yapıldığı işveren tarafından hizmet bildiriminde itfaiye şoförü olarak değil, şoför olarak (vasıta sürücüsü, yolcu taşıma şoförü) bildirilmek istenilirse; bu çalışan yıpranma hakkından dolayı erken emeklilik imkanından yararlanamıyor.
SGK, bu durumlar için işverenleri, doğru bildirim yapmaları konusunda da uyarıyor.