Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik döneminde usülsüzlük yapanları mercek altına aldı, denetimler hızlandırıldı. Malulen emeklilik döneminde kullanılan yanlış raporlamalar veya sahte boşanma gibi durumlar nedeniyle maaşların tek tek kesileceği bildirildi.
SGK'nın yaptığı açıklamada yalnızca usulsüz şekilde emekli olanlar yer almıyordu.
Dul maaşı alabilmek için eşinden boşanan ve birlikte yaşamaya devam eden kişilerin sahte boşanma davalarından kaynaklı olarak aldıkları ödemeler tek tek kesiliyor. Üstelik o güne kadar alınan tüm ödemelerin faizli şekilde geri yatırılması isteniyor.
Artan şikayetlerden kaynaklı olarak haksız maaş alanların maaşları bu durum fark edildiği anda kesiliyor. Geriye dönük tüm ödemeler devletin o yıl belirlediği cezai oranı üzerinden faizli şekilde geri talep ediliyor.
Emekli Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?
Emekli maaşının kesilme sebepleri arasında SGK'nın geriye dönük yaptığı denetimlerde ortaya çıkan bazı hatalar sebep olabiliyor.
. Bu durum bazen kişinin kasıtlı olarak yaptığı davranışlar bazen de yanlış yapılan işlem hatasından kaynaklanabiliyor.
Emekli Maaşının Hatalı Bağlandığı Tespit Edildiğinde Neler Yaşanır?
Öncelikle SGK incelemede bir hata görürse emekli aylığı anında iptal edilir. Ödenmiş maaşlar geri talep edilebilir. Bazı durumlarda emekli aylığı eksik bağlanmış olabilir.
Böyle bir durumda kişinin aylıkları düzeltilip geriye dönük eksik maaşları geri ödenebilir. Kurum tarafından yapılan hatalar ya da kişiden kaynaklı davranışlardan dolayı emekli maaşı iptal edilebilir.
Eğer hatalı işlemler SGK'dan kaynaklanıyorsa geriye dönük 5 yıllık dönem için fazla ödemeler geri alınır. Bu sırada iadelerde iki yıl faiz uygulanmaz. 2 yıldan sonrası ise taksitlendirilerek faizi de talep edilir.
Peki hatalı işlem vatandaştan kaynaklanıyorsa ne olur? Kasıtlı ya da kusurlu davranıştan dolayı geriye dönük 10 yıllık süre için ödenen emekli aylığı geri alınır. Tamamı kanuni olarak faiz uygulanarak istenir.