Resmi düzenleme kapsamında, hekim ve diş hekimi muayenelerinde alınan katılım paylarında değişiklik yapıldı. Özellikle devlet üniversitelerine bağlı tıp fakülteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile semt polikliniklerinde uygulanan 45 liralık katılım payı 20 liraya düşürüldü. Aile hekimine yapılan sevklerde ise katılım payında yüzde 50 oranında indirim uygulanacağı duyuruldu.

Enflasyon Üzerindeki Etkisi Ne Olacak?

Uluslararası finans kuruluşu JP Morgan, SGK’nın yaptığı bu düzenlemenin enflasyon üzerinde olumlu bir etki yaratacağını belirtti. Banka, daha önce yüzde 3,5 olarak açıkladığı Şubat ayı TÜFE beklentisini yüzde 2,7’ye çektiğini duyurdu.


JP Morgan’ın analizlerine göre, Ocak ayında yüzde 42,1 seviyesinde ölçülen enflasyonun, baz etkisiyle Şubat ayında yüzde 39,6’ya gerilemesi bekleniyor.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıl sonu enflasyon tahminini daha önce yüzde 21 olarak açıklarken, bu tahminini yüzde 24 seviyesine yükseltti. Uzman değerlendirmelerine göre, 2025 yılı sonunda enflasyon yüzde 24 civarında gerçekleşirse, memur ve emeklilere yapılacak maaş zamlarının yüzde 15 ila 17 arasında olması öngörülüyor.

Memur ve Emeklilerin Maaşları Ne Kadar Artacak?

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, yılda iki kez gerçekleştirilen enflasyon güncellemeleri doğrultusunda Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarının şekillenmeye başladığını belirtti.

Enflasyonun düşüş eğilimine girmesi halinde, maaş artışlarının yüzde 15 ile 17 arasında olması bekleniyor.

Öte yandan, memur ve memur emeklilerine enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammı da uygulanıyor. 7. dönem toplu sözleşme kapsamında, 2025 yılının ilk yarısında yüzde 6, ikinci yarısında ise yüzde 5 oranında zam yapılması planlanıyor.

Bu hesaplamalar doğrultusunda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasındaki maaş farkının yüzde 1 seviyesine kadar düşebileceği öngörülüyor.