Limited Şirket Kuruluşu İçin Gerekli Belgeler ve Bilgiler;
Ortakların ikametgâh belgeleri
Ortakların kimlik fotokopisi
Vesikalık resim
Şirket merkez adresi
Şirket sermaye tutarı
Şirket temsilcisi
Sermaye payları ya da oranları
Kurulacak şirketin unvanı
Vekâletname
İmza Sirküleri
Mersis’ten Hazırlanmış Ana Sözleşme
Kuruluş Dilekçesi
Vekâleten kuruluyor ise Kuruluş Vekâletnamesi
İşyeri kira ise Kira Kontratı değil ise Tapu
Oda Kayıt Beyannamesi
Muhasebeci Sözleşmesi
Aracılık Sözleşmesi
E Tebligat Şifre Formu
İşe Başlama Formu
Limited şirket nedir?
Limited şirket, bir veya daha fazla gerçek ya da tüzel kişi tarafından, belirli bir ticaret unvanı altında kurulan ve kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için faaliyette bulunabilen bir şirket türüdür. Ancak, bu tür şirketler sigortacılık ve bankacılık gibi belirli alanlarda faaliyet gösteremezler.
Limited Şirketin Kuruluş Aşamaları Nasıldır?
Gibi bilgiler ve belgeler gerekmektedir. Bazı gerekli durumlarda Mali Müşavir veya ilgili kamu müdürlükleri sizlerden evrak talebinde bulunabilirler. Gerekli belgeler toparlandıktan sonra diğer işlemleri Mali Müşavir vekâleten de gerçekleştirebilmektedir. Bu adımda Şirket Kuruluşunun resmi bir şekilde gerçekleşebilmesi için yine Mersis sistemi üzerinden Ana Sözleşme bilgilerinin girişi yapılmalıdır.
Ana Sözleşmenin Konusu Nasıl Olmalıdır?
Şirket ana sözleşmesi önemlidir. Ana Sözleşme şirketin ticari unvanı, merkezini, konusunu, kurucuların adlarını, genel kurulun toplanma yöntemini şirket ortakları arasında yazılı olarak düzenlenen imzaları tasdik eden bir belgedir. Yalnızca Ana Sözleşme mutlaka yazılı olarak düzenlenmelidir. Limited şirketlerin Ana Sözleşmelerinde bulunması gerekenler vardır.
Bunlar Şirketin Ticari Unvanı ve bulunduğu yer, şirketin işletme konusu, Ana Sermaye, Ana Sermaye Payları ve sayıları, ana sermaye paylarının grupları, müdürlerin isimleri, soy isimler ve unvanları, vatandaşlıkları ve son olarak şirkette ilanları yapılma biçimleri yer almalıdır.
Limited Şirket Kuruluşunda Vergi Dairesi ve SGK İşlemleri Nasıl Yürütülür?
Mersis sitemine bilgiler girildikten sonra sistemden Potansiyel Vergi Numarası ve Vergi Kimlik numarası alınmaktadır. Potansiyel vergi numarası Şirket Kuruluşu tamamlanınca şirketin resmi olarak Vergi Numarası olmaktadır. Bir sonraki aşamada gerekli belgeler hazırlanarak Ticaret Siciline iletilmesi gerekmektedir. Ticaret sicilde, tescil alındıktan sonra resmi olarak Limited Şirket Kurulmuş ve tüzel kişilik almış olur.
Tescil alındıktan sonra bazı belgelerle Vergi Dairesine gidilmektedir. Bu belgeler arasında işe başlama bildirimi, elektronik tebligat formu, kira kontratı, muhasebeci vekaleti, muhasebe hizmet sözleşmesi, şirket ortaklarının ikametgahları, şirket müdürünün imzası gibi bazı belgeler bu aşamada gereklidir. Daha sonra sanayi odası işlemleri, belediye işlemleri gerçekleştirilir. Eğer işletmede sigortalı çalışacaksa Sigortalı tescil adresinden bazı bilgiler sisteme girilir ve ilgili sigorta müdürlüğüne gidilerek SGK açılışının yapılması sağlanır.
Bildirimde belirtilen tarihten itibaren işletmede sigortalı çalıştırılabilir. Limited şirket tüm bu aşamalardan sonra ticari işlemlere başlanılabilir. Tüm resmi belgeler bastırılabilir. Şirket kurulduktan ve bilgiler Vergi Dairesine teslim edildikten yaklaşık 1 hafta sonra Vergi Levhası oluşmaktadır.
Limited Şirketin Kuruluş Masrafları Nelerdir?
Limited Şirket kuruluşunda 2023 yılı için 7.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik gösterir. Buna karşın şirketinin sermayesinin de 10.000 TL olması gerekmektedir. Bu rakamlar bazı etkenlere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin Ana Sözleşmede çok madde varsa Ticaret Odasına ödeyeceğiniz rakam çoğalır. Bazı Mali Müşavirler normalden fazla para isteyebilir. Örneğin 2-3 tane İmza Sirküsü çıkartacaksanız bu rakamların çok çok üstüne çıkabilirsiniz.
Limited Şirkette Esas Sermaye En Az Kaç TL Olabilir?
Yukarıda bahsedildiği gibi Limited Şirketlerin sermayesi en az 10.000 TL olması gerekir. Her ortağın esas sermaye paylarının değerlerinin en az 25 TL ya da katları olmalıdır. Nakden taahhüt edilen payların şirketin tescilini izleyen 24 ay içerisinde şirketin banka hesabına ödenmesi gerekir.
Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak ya da haciz bulunmayan; naklen devrolunan ve değerlendirilebilen fikri mülkiyet hakları ile sanal ortamlar ve adlar da dâhil ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olarak eklenememektedir.
Neden Limited Şirket Kurulur?
Pek çok firmanın Limited Şirket olmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlileri şunlardır: Şirket Kuruluşu için fazla bir sermaye gerekmemektedir. Ortakların borçlarına karşı sorumlu oldukları, taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır. Limited Şirketlerde ortakların rekabet yasağı çok sıkı değildir. Tek kişi bile Limited Şirket kurabilmektedir.