KDV Tevkifatı Yapılan Oranlar Nelerdir?
Yukarıda KDV Tevkifatı uygulanacak olan işlemlere yer verilmiştir. KDV Tevkifatlı olarak gerçekleşen hizmetin veya teslimin türü hangisi ile uyuşuyorsa KDV Tevkifat oranı ona göre belirlenmelidir.
KDV Tevkifatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Normal ve faturadan farklı yalnızca KDV’nin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülmesinden kaynaklı olarak ibareler yer almaktadır.
Bu sayede hem alıcı hem de satıcı bu sorumluluğu üstlenir. Örneğin, 1000 TL tutarlı bir satış faturası varsa, faturaya %18 oranında KDV eklenir ve faturanın KDV tutarı 180 TL, genel toplamı ise 1180 TL olmaktadır.
Bu durumda normal KDV Tevkifatı olmayan bir faturada satıcı olarak 180 TL katma değer vergisi devlete ödenmelidir. Eğer tevkifat varsa ve kullandığımız tevkifat oranı 5/10 ise 180 TL’lik KDV tutarının 5/10 oranına denk gelecek kısmı hesaplama itibari ile yarısını teşkil edeceğinden dolayı bu rakam 90 TL’ye tekabül edecektir.
Bu durumda 90 TL’lik bu kısım tevkif edilir ve ödenmesi konusundaki sorumluluk satıcıdan alıcıya geçer. Artık 90 TL'lik sorumluluk satıcının, kalan 90 TL'lik sorumluluk da alıcınındır. Faturada tahsil edilecek olan tutar toplamı, satıcı için1180 TL'den 1090 TL'ye inecektir.
KDV Tevkifatı Yapan Kurum ve Kuruluşlar Kimlerdir?
Bankalar
Döner sermaye sahibi kuruluşlar
Kamu kurumu işlevi gören kurumlar
Özelleştirme kapsamında sayılan kuruluşlar
Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum
İdare ve kuruluşlara ait olan işletmeler
Genel bütçeye dahil bina ve daireler
Katma bütçeli idareler
İl özel idareleri
Belediyeler
Köyler ve teşkil ettikleri birlikler
Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören şirketler
Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler
Vadeli işlemler borsaları dahil tüm borsalar
Kısacası tevkifat kurallarına tabi olarak gelirlerini sağlayan herkes KDV Tevkifatı yapmak zorundadır. Yalnızca belirli kurum ve kuruşlar tevkifatlı fatura düzenlemezler. Buradaki dikkat edilecek husus satılan malın veya sağlanan hizmetin tevkifat konusu olup olmadığıdır.
Tevkifatlı Faturada KDV’yi Kim Öder?
Tevkifatlı faturada teslim ya da hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV, teslim ya da hizmeti yapan kişi tarafından ödenmez. Bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen ya da tamamen ödenmektedir. KDV Tevkifatı oranına göre sorumluluk alıcı ve satıcı arasında çift taraflı olmaktadır.
Tevkifat Nedir?
Türk Dil Kurumuna göre tevkifat kelimesi kesinti anlamına gelir. Tevkifat, vergileri açısından ise vergiler üzerinde bölüşme ya da kesinti yapmak olarak bilinir. Normal ya da irsaliyeli faturadan herhangi bir farkı yoktur. Devlet alacağı katma değer vergisini sadece satıcıdan almak yerine hem alıcı hem satıcıdan alır. Bu şekilde KDV ödemesinin ödemenin tek bir tarafa yüklenmemiş olması sağlanır.
Tevkifat Çeşitleri Nelerdir?
İki tür tevkifat bulunmaktadır. İlki gelir vergisi tevkifatıdır. Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen oranların kesilmesini ifade etmektedir. İkincisi ise KDV tevkifatıdır. Yasada belirtilen malların alım, satım ya da hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi için kanunda belirtilen şekilde kesintiler yaparak beyan edilmesi ve ödenmesi tevkifat olarak bilinmektedir.