Bankalar, müşterilerinin aylık gelirlerini baz alarak limit belirleme sürecini yeniden düzenleyecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) talimatına göre, kredi kartı limitleri gelir düzeyine bağlı olarak 2 ila 4 kat arasında sınırlandırılacak. Ayrıca, geçmişte belirlenmiş limitlerin de güncellenmesi gündemde.
Borçlanma Kontrol Altına Alınacak
2024 yılı boyunca yüzde 45 seviyelerinde kalan enflasyon, talep enflasyonunu kontrol altına alacak ek önlemler alınmasını gerekli kıldı. Bu kapsamda, kredi kartı kullanımını düzenlemeyi hedefleyen ekonomi yönetimi, borçlanmayı kontrol altına alarak ekonomik kırılganlıkları azaltmayı amaçlıyor.
Halihazırda bankalar, müşterilerine gelirlerinin 15 ila 20 katı kredi kartı limiti sunabiliyor. Bu da bireysel borçlanmayı artırarak finansal riskleri derinleştiriyor.
Gelirle Uyumlu Limit Belirlenecek
Yeni sistemde, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veri tabanları entegre edilecek. Bu sayede, bankalar müşterilerinin güncel gelir bilgilerine anlık olarak ulaşabilecek ve limit belirleme sürecini daha şeffaf bir şekilde yönetebilecek. Uygulamanın, limitlerin bireylerin gerçek gelirleriyle eşleşmesini hızlandırması bekleniyor.
Türkiye’de Yüksek Borçlanma Riski
BDDK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de her iki kredi kartı sahibinden biri, 100 bin TL’nin üzerinde limite sahip durumda. Bu tablo, Türkiye’yi gelir ve kredi kartı limiti oranı açısından en riskli ülkeler arasında gösteriyor. Aşırı borçlanma nedeniyle vatandaşların finansal yükü artmaya devam ediyor.
Orta Vadeli Program’da Vurgulanmıştı
Kredi kartı limitlerine ilişkin düzenleme, ilk kez 2025-2027 Orta Vadeli Program’da (OVP) gündeme getirilmişti. Programda, kredi kartı limitlerinin bireylerin gerçek gelir seviyelerine uyumlu hale getirilmesi gerektiği belirtilmiş ve SGK ile Risk Merkezi’nin veri entegrasyonunun sağlanacağı ifade edilmişti.