IBAN’ını kullandıranlara hapis cezası
Gaziantep’te son dönemlerde artış gösteren IBAN dolandırıcılıkları artık ağır cezalara tabi olacak.
Yeni düzenlemeye göre, kendi veya başkasının menfaati için banka, kredi kartı ya da kripto hesap bilgilerini başkasına veren kişiler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
Yetkililer, bu uygulamanın özellikle sosyal medya üzerinden IBAN paylaşarak para transferine aracılık eden kişilere yönelik caydırıcı bir adım olacağını belirtiyor.
Şüpheli hesaplara 3 gün dondurma yetkisi
Teklifte yer alan bir diğer maddeye göre, banka, ödeme sistemi veya kripto platformlarında dolandırıcılık şüphesi tespit edilirse, hesaplar en fazla 3 gün süreyle dondurulabilecek.
Ayrıca savcılar, bu hesaplara anında el koyma yetkisine sahip olacak. Bu sayede özellikle Gaziantep’te sıkça görülen sosyal medya ve internet üzerinden yapılan para transferi dolandırıcılıklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Çoklu SIM kartla yapılan dolandırıcılığa sınırlama
Yeni yargı paketi, çok sayıda SIM kart alarak cep telefonu üzerinden dolandırıcılık yapan kişilere de yeni sınır getiriyor. Artık bir kişi ya da şirket adına en fazla 3 hat açılabilecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu sınırın üzerine çıkan kişilere veya şirketlere elektronik haberleşme hizmeti verilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca işletmeciler, kimlik doğrulaması yapılamayan belgelerle abonelik kaydı yapamayacak.
Amaç: Dijital dolandırıcılığı bitirmek
Adalet Bakanlığı kaynaklarına göre, 11. Yargı Paketi’nin en önemli hedeflerinden biri siber dolandırıcılıkları tamamen engellemek.
Yeni düzenlemeyle birlikte:
Hesap dondurma ve el koyma işlemleri hızlanacak,
IBAN kiralama veya kullandırma suçu tanımlanacak,
Hat sayısı sınırlandırılarak organize dolandırıcılık engellenecek.
Gaziantep’te sıkı takip dönemi
Son yıllarda dijital suçlarda artışın yaşandığı Gaziantep’te, yeni düzenleme kapsamında bankalar, GSM operatörleri ve savcılıklar arasında veri paylaşımı hızlanacak.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, yasa yürürlüğe girdiğinde özellikle sosyal medya ve IBAN dolandırıcılığı dosyalarının sıkı takip edileceğini bildirdi.
Yetkililer, vatandaşları uyararak, “IBAN’ınızı kimseyle paylaşmayın, bilinmeyen kaynaklardan gelen para transferlerini kabul etmeyin” çağrısında bulundu.
Bu kapsamlı paketle birlikte, Gaziantep de dâhil olmak üzere Türkiye genelinde dijital dolandırıcılığa karşı sıfır tolerans dönemi başlıyor.