İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Avukat Özlem Şen, özellikle ikinci el ürün satışlarında da tüketicilerin iade haklarına sahip olduğunu söyledi. Şen, "İade edilmez" veya "değişim yapılmaz" ifadelerinin Tüketiciyi Koruma Kanunu ve Mesafeli Satış Sözleşmeleri'nde geçerli bir temeli olmadığını açıkladı.
Özlem Şen, alınan hizmetlerde de cayma hakkının bulunduğunu ifade etti. "Online eğitim veya kurslar gibi hizmet alımlarında, tüketiciler hizmet sözleşmesinin başladığı andan itibaren 14 gün içinde cayma hakkını kullanabilirler. 'İade yapılmaz' durumları olsa da, yasal olarak bu süreç öngörülmüştür. Kişiye özel ürünler veya hijyen açısından sorunlu ürünler bu kapsamın dışındadır," diye ekledi.
Satıcılar iade veya değişim taleplerini reddederse, tüketicilerin izlemesi gereken yolları belirten Şen, “Eğer alışveriş tutarı 104 bin liranın altındaysa Tüketici Hakem Heyetine, üstündeyse Tüketici Mahkemesine başvurulmalıdır.
Hakem heyeti kararları genellikle 6 ay içinde çıkarken, bazı durumlarda bu süre 3 ay daha uzayabilir,” dedi.
Eğer para iadesi yapılmazsa veya gönderilen ürün sipariş edilenle uyuşmazsa, tüketiciler savcılığa suç duyurusunda bulunabilir.
Şen, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde, gönderilen ürünlerin farklı olması durumunda nitelikli dolandırıcılık suçunun oluşabileceğini ve bu durumda Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince 3 ile 10 yıl arası hapis cezasının söz konusu olabileceğini belirtti.
İkinci el ürünlerin satışı sırasında kullanılan "İade kabul edilmez" gibi ifadelerin hukuki bir geçerliliği yoktur.
Şen, bu tür ifadelerin hiçbir hukuki temele dayanmadığını ve tüketicilerin iade haklarının her daim geçerli olduğunu vurguladı.