Temmuz ayında açıklanacak TÜİK verileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zammı belirleyecek. Enflasyonun ilk 6 ayda yüzde 18 seviyelerinde gerçekleşmesi hâlinde, en düşük emekli maaşının 14.469 liradan 17 bin liraya çıkması bekleniyor. Ancak bu artış için yasal düzenleme şart.

Türkiye gazetesinin haberine göre, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da en düşük emekli aylığına genel bir artış yapılması gündemde. Karar alınırsa, 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verisinin hemen ardından Meclis’in tatil öncesi yasayı onaylaması mümkün. Geçen yıl temmuz ayında benzer bir yöntemle yüzde 25 oranında zam yapılmıştı.

Şu anda en düşük maaşı alan yaklaşık 4 milyon emekli bulunuyor. Eğer maaşlar 17 bin liraya yükseltilirse bu sayı daha da artabilir. Bu da özellikle dar gelirli emekliler için önemli bir nefes alma fırsatı yaratabilir.

Asgari Ücrete Ara Zam Gündemde mi?

Asgari ücrette ara zam ihtimali ise daha belirsiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuya ilişkin değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da yüksek enflasyon farkı oluşması durumunda adım atabileceklerini dile getirdi.

Ancak mevcut ekonomik göstergeler doğrultusunda, hükûmetin ara zam konusunda net bir hazırlığı bulunmuyor.

Karar Haziran’da Verilebilir

Kulislerde konuşulanlara göre, asgari ücretle ilgili nihai karar haziran ayında verilecek. Ekonomi yönetimi, enflasyon verileriyle birlikte bütçe dengelerini dikkate alarak yeni bir adım atılıp atılmayacağına karar verecek.

Şu anki tabloya göre, temmuz ayı emekliler için, haziran ayı ise asgari ücretliler için kritik bir dönemeç olacak.