Emeklilik için yeterli prim günü bulunmayanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hizmet borçlanması yaparak prim günlerini tamamlayabilir. Ancak bu süreçte vergilendirme ile ilgili önemli ayrıntılar var.
SGK'ya yapılan askerlik, doğum ve diğer hizmet borçlanmalarının primleri, gelir vergisi matrahından düşülerek vergi indirimi sağlanabilir. Bu, ödenen primlerin bir kısmının iade edilmesine olanak tanır.
Askerlik ve doğum borçlanmaları, hizmet borçlanmaları arasında en sık tercih edilenlerdir.2024 yılında, borçlanan kişilerin günlük ödeyeceği minimum prim 213,36 TL, maksimum ise 1.600,20 TL olarak belirlenmiştir. Örneğin, 18 ay askerlik yapan bir birey, en düşük kazanç üzerinden yıl sonuna kadar toplam 115.214,40 TL ödemek zorundadır.
Her doğum için, çocuğun iki yaşına kadar olan sürede kadınlar için borçlanma imkanı bulunur. Üç çocuğa kadar toplam altı yıl borçlanma yapılabilir.
2024 yılında, tek çocuk için yapılan doğum borçlanması toplamı 153.619,20 TL'dir. Bu, kadınların emeklilik haklarını daha erken kullanmalarını ve aile planlaması yaparken kariyerlerini desteklemelerini kolaylaştırır.
SGK'ya yapılan hizmet borçlanmaları için ödenen primler, gelir vergisi matrahından düşülebilir. Bu, tüm hizmet borçlanmaları için geçerli bir indirimdir ve borçlanmanın sigortalı olarak çalışma döneminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Vergi indirimi için, ödeme belgesinin işverene sunulması şarttır. Bu belge, ödemenin yapıldığı ay içinde, ödenen prim tutarının gelirden düşülmesini sağlar. Bu işlem için yıl sınırlaması yoktur.
EYT'den yararlanarak emekli olanlar arasında, emeklilik için gerekli gün sayısını tamamlamak için borçlanma yapanlar var. Bu kişiler, emeklilik sonrası işe devam ediyorlarsa, hizmet borçlanması primlerini vergi matrahından düşebilirler.
İzmir'de bir mükellef, EYT sonrası emekli olup çalışmaya devam eden bir bireyin hizmet borçlanması primlerini vergi matrahından düşürme talebiyle başvurdu. İzmir Vergi Dairesi bu talebi kabul etti, bu da emeklilik sonrası çalışanların da bu haklardan yararlanabileceğini doğruladı.
SGK’ya yapılan borçlanmalar için vergi indiriminden yararlanamayanlar, 5 yıllık süre içinde vergi düzeltmesi talep ederek geriye dönük indirim haklarından faydalanabilirler.
Borçlanma yapıldığı ve vergi düzeltme başvurusu yapıldığı tarihlerde sigortalı olarak çalışma şartı aranır. Vergi düzeltme işlemi, işveren tarafından vergi dairesine bildirilir. Emeklilik sonrası çalışmaya başlayan kişiler bu süre içinde indirim hakkından yararlanabilirler.