Birinci Dönem Başvuruları Tamamlandı

2024 yılı birinci dönem buzağı desteği başvuruları, 2 Eylül - 2 Aralık 2024 tarihleri arasında alındı. Şu anda ödeme takvimi konusunda resmi bir tarih açıklanmasa da, desteklerin Nisan veya Mayıs ayı içerisinde üreticilerin hesaplarına yatırılması öngörülüyor.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, destek ödemeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Birinci dönem destekleme ödemelerinin en geç nisan ayı içerisinde yapılmasını talep ettiklerini" ifade ederek, bu ödemenin "yetiştiricilere önemli katkı sağlayacağını" kaydetti.

İkinci Dönem Destek Başvuruları Sürüyor

Öte yandan, 2024 yılı ikinci dönem büyükbaş (buzağı/malak) ve küçükbaş (kuzu/oğlak) destekleme başvuruları da 6 Nisan itibarıyla başladı. Başvurular, 16 Haziran'a kadar sürecek.

Bireysel başvurular il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılırken, tarımsal örgüt üyeleri, başvurularını üyesi oldukları birlik veya kooperatifler aracılığıyla gerçekleştirecek. Kuzu ve oğlak başvuruları için de aynı yöntem izlenecek. Tarımsal örgüt bulunmayan illerde ise bireysel başvurular doğrudan ilgili müdürlüklere yapılacak.

Ayrıca, birinci dönem için başvuru yapan yetiştiriciler, ikinci dönem için ayrıca başvuru yapmış sayılacak.

Çelik: "Başvurular Zamanında Yapılmalı"

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, sektör için kuzu ve oğlak desteklerinin önemine dikkat çekerek, "Yetiştiricilerimiz, başvurularını geç kalmadan yapsın. Yetiştiricilerimizi, bulundukları illerde üyesi olduğu damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine birer dilekçeyle başvuru yapmaları konusunda hassas davranmaya davet ediyoruz." dedi.

Desteklerin küçükbaş hayvancılık sektörüne sağladığı katkının büyük olduğuna işaret eden Çelik, şunları söyledi:

"Küçükbaş hayvancılıkta desteklerin ilk defa verilmeye başlandığı tarihten bugünlere gelindiğinde sektörde nasıl bir değişim yaşandığı rakamlarla sabittir. Destekler, sektörde sürdürülebilirliği sağlaması yanında doğrudan yetiştiricilere ulaşması ve gelir seviyelerinin artırılması açısından da önemli bir faktör. Dolayısıyla yetiştiricilerimizin üretim maliyetlerini karşılayabilmesi ve ekonomik anlamda rahat nefes alabilmesi için desteklerden faydalanmasını, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayacak olmaları bakımından da oldukça önemsiyoruz."