BES BİRİKİMLERİYLE KREDİ ERİŞİMİ ARTIYOR

Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olanlar, birikimlerini bankalara devrederek, kredi kullanma olanağına sahip olacak.



Bu süreç, acil nakit ihtiyaçlarında katılımcıların haklarını ve birikimlerini koruyacak şekilde tasarlandı.

BES'TE YENİ DÖNEM VE YENİLİKLER

28 Eylül 2023'te başlatılan düzenlemeyle, SEDDK, BES katılımcılarının acil nakit ihtiyaçları için, devlet katkısını hariç tutarak, birikimlerini bankalara devretmelerine imkan tanıdı.



Mehmet Verim, "BES birikimleri, kredi süresince bankalara devredilecek ve katılımcılar finansmana daha kolay ulaşabilecek," dedi.

KREDİLER İÇİN BES BİRİKİMLERİ NASIL KULLANILACAK

SEDDK tarafından belirlenen süreçler ve kurallar çerçevesinde, bankalar, Emeklilik Gözetim Merkezi'nin merkezi bilgi sistemini kullanarak, kredi başvurusunda bulunan katılımcıların BES birikimlerini sorgulayacak.



Onaylanan alacak devri sözleşmeleri ile bankalar, çekilen kredinin yüzde 20 fazlasını teminat olarak talep edebilecek. Bu miktar, yükümlülükler tamamlanana kadar belirlenen emeklilik yatırım fonuna (temlik fonu) aktarılacak.

BİRİKİMLER TEMİNAT OLARAK DEĞERLENECEK

Mehmet Verim, kredi geri ödemelerinin yapılmaması durumunda, temlik fonunda tutulan birikimlerin değerlendirilmeye devam edeceğini belirtti.



Kredi borcu ödendikten sonra, alacak devri sözleşmesi sona erer ve temlik fonundaki tutarlar, katılımcının seçtiği fona aktarılacak.



Ödenmeyen kredi durumunda ise, banka temlik fonundaki payların satışını talep edebilir ve elde edilen tutarla alacağını tahsil edebilir.

YENİ FONLAR VE ÇEŞİTLİLİK

Alacağın devri için özel olarak, Anadolu Hayat ve Emeklilik ile Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketlerince dört ayrı fon kuruldu. Bu fonlar, faizli ve faizsiz seçeneklerle sunulacak ve hacmin artışı bekleniyor.



KISMEN ÖDEME SEÇENEĞİ DE GELİYOR

Mehmet Verim, "Eğitim, doğal afet, evlilik ve konut alımı gibi durumlar için BES'ten çıkmadan, yüzde 50'ye kadar parça parça ödeme yapılabilmesine olanak tanınacak," dedi. Bu uygulama da 1 Temmuz'da başlayacak, ve katılımcıların çeşitli ihtiyaçlarını daha esnek bir şekilde karşılamalarına yardımcı olacak.