Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) ile bir araya gelen Darphane yetkilileri, istasyonların UTTS başvurularında ödemesi gereken 50 bin TL’lik hizmet bedelinin ödeme süresini 1 yıldan 5 yıla çıkardı. Ayrıca, UTTS uyumlu cihaz değişimlerinin ücretsiz olarak yapılacağı ve son başvuru tarihinin 23 Aralık 2024 olduğu açıklandı.
Son dönemde UTTS’nin akaryakıt sektörü üzerindeki mali etkileri, sendikaları dava açma aşamasına getirmişti. PÜİS ve Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) bu konuda hazırlıklarını sürdürürken, çözüm odaklı bir gelişme yaşandı.
YENİ ÖDEME KOLAYLIKLARI GETİRİLDİ
Darphane ile PÜİS arasında yapılan görüşmeler sonucunda, 50 bin TL’lik UTTS hizmet bedelinin ödeme süresi 5 yıla çıkarıldı. Bu düzenlemenin, akaryakıt istasyonlarının yeni sisteme daha hızlı geçiş yapmasını sağlaması bekleniyor.
Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, bu iş birliğinin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kamu ve özel sektör dayanışmasının güçlü bir örneği olduğunu ifade etti. PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş da taleplerinin dikkate alınmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.
CİHAZ DEĞİŞİMİ ÜCRETSİZ YAPILACAK
Darphane, PÜİS, PETDER ve TABGİS temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, mevcut Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) tabanca okuyucularının UTTS ile uyumlu yeni cihazlarla ücretsiz olarak değiştirileceği açıklandı.
BAŞVURU VE MONTAJ TARİHLERİ BELİRLENDİ
Akaryakıt istasyonu sahiplerinin, 23 Aralık 2024 tarihine kadar UTTS’ye kayıt işlemlerini tamamlaması ve gerekli donanımları sipariş etmeleri gerekiyor. Sisteme geçiş için tüm montaj işlemlerinin ise 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanması zorunlu tutuluyor.
Bu düzenlemelerle birlikte, akaryakıt istasyonlarının UTTS’ye geçiş sürecinde yaşadığı maliyet yükünün hafifletilmesi ve sektörün uyum sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor.