Çolak, düşük rekolteye rağmen fıstık fiyatlarının geçen yılın altında kalmasının üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.

Antep Fıstığı Üreticisine Düşük Rekolte Ve İthalat Darbesi
Antep Fıstığı Üreticisine Düşük Rekolte Ve İthalat Darbesi
İçeriği Görüntüle

Düşük Rekolteye Rağmen Fiyatlar Geriledi

2025 yılında yaşanan kuraklığın bu yılki fıstık rekoltesini olumsuz etkilediğini belirten Çolak, üretimin son yılların en düşük seviyelerine gerilediğini söyledi.

Üreticinin düşük rekolte nedeniyle önemli kayıplar yaşadığını ifade eden Çolak, buna rağmen ürün fiyatlarının beklentilerin altında kalmasının çiftçinin yükünü artırdığını dile getirdi.

Dolu Ve Fırtına Da Üreticiyi Vurdu

Mayıs ayında yaşanan dolu ve fırtınanın da fıstık üreticisini olumsuz etkilediğini kaydeden Çolak, afetlerin ürün kaybını daha da artırdığını belirtti.

Kuraklık, düşük rekolte ve doğal afetlerin ardından üreticinin ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Çolak, Antep fıstığının bölge ekonomisi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Gaziantep’in Türkiye’de Antep fıstığı üretiminde ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Çolak, üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

İthalat Söylentisi Üreticiyi Endişelendiriyor

Suriye ve İran’dan Antep fıstığı ithalatı yapılacağı yönündeki söylentilerin de üreticide tedirginliğe neden olduğunu belirten Çolak, yetkililere çağrıda bulundu.

Yerli üretimin korunması gerektiğini ifade eden Çolak, üreticinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini belirterek, “Üreticimizin emeğine sahip çıkılmalı” dedi.

Kaynak: Haber merkezi