FİP, Güney Kıbrıs'ta 300 bin kedinin hayatını kaybetmesine sebep olmuş ve Güney Kıbrıs'ın yanı sıra Türkiye, İsrail ve Lübnan'a da yayılmıştır. Veteriner Hekim Tamer Dodurka, Güney Kıbrıs'ta FİP hastalığının yayılmasında çevresel faktörlerin etkili olduğuna dikkat çekmiştir.

FİP HASTALIĞI NEDİR?

FİP hastalığı kedilerin vücutlarındaki koronavirüsün mutasyona uğrayarak FİP' e evrilmesidir. Dodurka konuyla ilgili şunları söyledi;  "Karaciğere, bağırsaklara, karın boşluğuna yayılabiliyor. Bildiğimiz Corona virüsün kedi bünyesinde mutasyon geçirerek FİP'e dönüşmüş hali. Yabancı madde gibi algılayıp aşırı bağışıklık göstererek vücudun kendine zarar vermesi seklinde özetlenebilir. Şöyle ki bu oluşan aşırı reaksiyon aşırı sitokin salgılanması, aşırı iltihap yayılıp damar iltihapları yapar. Damarın da bütünlüğü bozulduğu için karın boşluğuna kanı atabilir. Karında şişlik göğüste sıvı birikimi nedeniyle solunum zorluğu gibi ishal, yüksek ateş, güçten düşme. Neticede tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bir hastalık."

İNSANA BULAŞIR MI?

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan bu hastalığın kediden insana bulaşmadığı bildirdi. Fakat ülkemizde kedilerin bir arada bulunduğu ve beslendiği toplu ortamların bu hastalığın bulaş oranını arttırdığını açıkladı. Çözüm olarak ev ve sokak hayvanlarının su ve mama kaplarının farklı yerlere konulmasının yayılımı azaltacağını ifade etti.

FİP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kedilerde ateş
İştah kaybı
Su içmeme durumu
Arka ayakların tutmaması
Karında su toplaması

FİP HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

FİP tedavisine yardımcı olmak için piyasada ilaçlar bulunsa da henüz uzun vadede olumlu ya da olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilememiştir. Veteriner hekimler muayene süreci sonrasında en uygun tedavi yöntemini seçeceklerdir.

Editör: Haber Merkezi