Yeni Parti Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, dijital satış platformlarının esnaf ve küçük işletmelerden aldığı komisyon oranlarına tepki gösterdi. Yüksek komisyonların yanı sıra kargo ve ek hizmet bedellerinin de esnaf üzerindeki maliyet baskısını artırdığını belirten Meriç, düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Ağır Bir Komisyon Yükü Altında Bırakıyor

Sahibinden ve Trendyol gibi dijital platformların üretim ve ticaret yapan esnaf üzerindeki yükünün giderek arttığını savunan Meriç, tekstil sektöründeki komisyonların yüzde 22’ye kadar çıktığını ifade etti. Galericilerden küçük işletmelere kadar birçok esnafın yüksek oranlardan etkilendiğini belirten Meriç, “Sahibinden ve Trendyol gibi dev dijital platformlar, Anadolu'nun üreten esnafını ağır bir komisyon yükü altında bırakıyor. Tekstilde %22'ye varan komisyonlar, galericilerden küçük işletmecilere kadar binlerce esnafın kazancını eritirken yüksek kargo ücretleri ve ek hizmet bedelleri maliyetleri daha da arttırıyor.” dedi.

Güneydoğu Makarna İhracatına Damga Vurdu
Güneydoğu Makarna İhracatına Damga Vurdu
İçeriği Görüntüle

Esnaf Satış Yaptıkça Kazanamıyor

Dijital platformların büyümeye devam ederken küçük esnafın kazanç elde etmekte zorlandığını dile getiren Meriç, “Esnaf satış yaptıkça kazanamıyor. Dijital platformlar ise servetini servet katmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Fahiş Komisyonlar İçin Düzenleme Çağrısı

Yüksek komisyon oranlarının sınırlandırılması gerektiğini savunan Meriç, iktidarın dijital platformlardaki tekelleşmeye karşı sessiz kaldığını öne sürdü. Esnafın emeğini ve kazancını koruyacak adımların atılmasını isteyen Meriç, şu ifadeleri kullandı:

“Esnaf satış yaptıkça kazanamıyor. Dijital platformlar ise servetini servet katmaya devam ediyor. İktidar bu tekelleşmeye karşı sessiz kalarak emeği değil komisyon düzenini koruyor. Esnafın alın terini koruyacak düzenlemeler neden hala yapılmıyor? Fahiş komisyonlara kim neden dur demiyor? Üreteni mi destekleyeceksiniz? Yoksa birkaç dijital platformun milyonlar kazanmasına seyirci kalmaya devam mı edeceksiniz?”

Kaynak: Nesrin Özçay