Dünya Kadınlar Günü'nün temelleri, işçi hakları mücadelelerine dayanır ve 8 Mart, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmi olarak Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi.

8 Mart, neredeyse tüm dünyada önemli eylemlere sahne olur. Bu günün kökenleri, 1908'de New York'ta 15.000 işçi kadının kısa mesai süreleri, daha yüksek ücretler ve oy hakkı talepleriyle başlamıştır.

Bir yıl sonra, Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü olarak ilan etti. Uluslararası boyuta taşınması fikri, komünist aktivist ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin tarafından önerildi.

Zetkin'in öncülüğünde, 1910'da Kopenhag'da düzenlenen Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Dünya Kadınlar Günü'nün oluşturulması kararı alındı.

Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin'in önerisini oybirliğiyle kabul etti.

İlk uluslararası etkinlikler 1911'de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de düzenlendi.

Dünya Kadınlar Günü'nün 100. yıldönümü 2011 yılında büyük organizasyonlarla kutlandı.

1975'te BM'nin Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etmesiyle gün resmiyet kazandı. BM her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı.

MEB’den 20.000 atama MEB’den 20.000 atama

1996'da belirlenen ilk tema 'Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak' şeklindeydi.

Bu yılın temasıysa 'Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın'.

Dünya Kadınlar Günü kadınların toplumda, siyasette ve ekonomide kat ettikleri mesafenin kutlandığı bir tarih haline gelirken, günün siyasi kökleri, süregelen toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalık yaratmak için grevler ve protestolar düzenlenmesiyle sürdürülüyor.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDEN 8 MART?

Clara Zetkin, Dünya Kadınlar Günü fikrini öne sürerken belirli bir tarih belirtmemişti. Ancak, Birinci Dünya Savaşı'nın etkisiyle 1917'de Rusya'da emekçi kadınlar, "Ekmek ve barış istiyoruz" sloganlarıyla sokaklara çıktılar. Bu eylemlerin dördüncü gününde, Rus Çarı tahttan indirildi ve kurulan geçici hükümet, kadınlara seçme hakkı tanıdı. Rusya'daki kadın eylemleri 23 Şubat'ta Jülyen takvimine göre başlamıştı. Ancak, daha yaygın olarak kullanılan Miladi (Gregoryen) takvimine göre bu tarih 8 Mart'a denk geliyordu. Dolayısıyla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır.

NEDEN MOR RENK?

Mor renginin anlamıyla ilgili Dünya Kadınlar Günü web sitesinde şu ifadeler yer alıyor:

 "Mor, adalet ve saygınlığı ifade ediyor. Yeşil umudu temsil ediyor. Beyaz ise, tartışmalı bir kavram olsa da saflık anlamına geliyor. Renkler 1908 yılında İngiltere'deki Kadınların Sosyal ve Politik Birliği (WSPU) tarafından belirlendi"