Çok fazla çay içmek; demir eksikliği, kansızlık, kalp çarpıntısı gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Çok fazla çay içerseniz sindirim sisteminizi olumsuz etkileyerek ishale neden olabilir. Çay aynı zamanda sinir sistemine de zarar vererek kişilerin saldırgan davranışlar sergilemesine neden olabilir. Çayın içerdiği "tanen" adı verilen bir maddenin vücuda aşırı miktarda alınması halinde kabızlığa neden olabilir. Kahve gibi çay da kafein içerir.Fazla kafein tüketilirse midede gastrit ve ülser oluşabilir. Mide kanseri olan kişilere çay önerilmemektedir.
Kafein sadece mide sorunlarına değil aynı zamanda uykusuzluğa da neden olabilir. Çay içmek kadınlarda adet öncesi sendromuna neden olabilir. "Premenstrüel sendrom" adet öncesi yaşanan gerginlikleri ifade eder. Çay böbreklerin düşmanıdır ve böbrek taşlarına yol açabilecek oksalatlar içerir. Çay içerken yapılan en büyük hatalardan biri çay içerken su tüketimini göz ardı etmektir. Düzenli olarak çay içen kişilerin su içmesine gerek kalmaz, bu da kolaylıkla ödem ve karın şişkinliğine neden olabilir. Şeker hastalarının aşırı miktarda çay içmeleri önerilmez. Çok fazla çay tüketildiğinde çay insülin direncini artırabilir, bu da karaciğer ve pankreasın verimli çalışmasını engeller.
Çay içmek sadece iç organlara zarar vermekle kalmıyor. Çay aynı zamanda diş sağlığını da tehdit edebilir ve diş lekelerinin oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle çay içtikten sonra ağzınızı bir bardak su ile çalkalamalısınız. Anne olmak isteyenler çok fazla çay içmemelidir. Hamilelik sırasında günde 200 miligramdan fazla kafein tüketmemelisiniz. Hamilelikte günde 3 fincandan fazla çay içmemelisiniz.
Peepal ağacını doğru şekilde tüketmek de faydalıdır, peepal ağacı ülkemizde özellikle kış aylarında tercih edilmektedir. Ihlamur tarçın eklenirse balgam söktürücü etki yaratır. Ihlamur ağacına zencefil eklenirse antibiyotik özelliği de artar.