Türkman, birlik olarak ürettikleri süt ürünlerinin stoklarda biriktiğini ve satışta büyük zorluklar yaşadıklarını vurguladı. "Geçmişte 5 kilogram süt alan vatandaş, ekonomik şartlar nedeniyle 3 kilogram alabiliyor. Üretici, süt ürünlerini satamayınca, hayvanlarını kesime göndermeyi tercih ediyor" diyerek durumu özetledi.

Üreticiler Sektörden Çıkıyor

Son üç yılda üretici sayısının %21 oranında gerilediğini ifade eden Türkman, özellikle gençlerin kırsalda yaşamak istememesinin üretici sayısındaki azalmanın en büyük etkeni olduğunu belirtti. "Kırsal bölgelerde yaş ortalaması 58. Gençlerin kırsal yaşamı tercih etmemesi, sektörden çıkışı hızlandırıyor" dedi.

Gaziantep’te Hayvan Fiyatları Geriledi

Gaziantep’teki hayvan fiyatlarındaki düşüşün üreticileri zor durumda bıraktığını vurgulayan Türkman, "Hayvan kilogram fiyatı yaklaşık 155 TL, erkek toklu olarak bilinen hayvanlarda ise 175 TL. Bu fiyatlarla üretici zarar ediyor" dedi. Kurban Bayramı sonrası piyasadaki durgunluğun, vatandaşın alım gücündeki düşüşten kaynaklandığını belirten Türkman, üreticilerin maliyetin altında fiyatlarla hayvanlarını satmak zorunda kaldığını açıkladı.

Gaziantep Havalimanı’nın uçuş verileri açıklandı! Gaziantep Havalimanı’nın uçuş verileri açıklandı!

Anaç Hayvanların Kesimi Büyük Tehlike

Türkman, "2021 sonu ve 2022'de üretici kazanamadığı için anaç hayvanlarını kesime gönderdi. 2023'te bir toparlanma yaşansa da anaç koyun ve keçi sayısı %23 azaldı. Bu hayvanların kesime gitmesini istemiyoruz" diyerek hayvancılık sektöründe sürdürülebilirliğin tehlikede olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi