TMSF'den yapılan açıklamada, özel şirketlere kayyum atanacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Kurum, “TMSF, mahkeme kararı olmadan herhangi bir şirkete kayyum olarak atanamaz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca açıklamada, belediyelere de hukuki olarak kayyum atanmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

TMSF'den Kayyum Yetkilerine İlişkin Net Açıklama

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), son günlerde kamuoyunda yer alan kayyum atamalarıyla ilgili tartışmalara yanıt verdi. Kurumun resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamada, mahkeme kararı olmaksızın hiçbir şirkete kayyum atanamayacağı vurgulandı.

"Yargı Kararı Olmadan Kayyum Mümkün Değil"

Açıklamada, “Bazı çevreler tarafından TMSF’nin şirketlere doğrudan el koyacağına” dair kasıtlı iddialar dolaşıma sokulduğu belirtilerek, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. TMSF açıklamasında şu sözlere yer verildi:

“Mahkeme kararı olmadan TMSF bir şirkete 'kayyım' olarak görevlendirilemez.”

Yetkiler Yeni Değil, Düzenleme Net

4 Şubat 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle yapılan değişikliğe dikkat çeken kurum, bu düzenleme ile TMSF’nin yalnızca Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi uyarınca kayyum olarak atanması durumunda, Bankacılık Kanunu’ndaki mevcut yetkilerini kullanabileceğini belirtti. Bu kapsamda, şirketlere kayyum atanması uygulamasının yeni olmadığı hatırlatıldı.

Sadece Suçla Bağlantılı Durumlarda Atama

TMSF, sadece şu durumlarda mahkeme tarafından kayyum olarak görevlendirilebileceğini açıkladı:

Engin Polat ve Babası Sezgin Polat'ın Cezası Belli Oldu! Engin Polat ve Babası Sezgin Polat'ın Cezası Belli Oldu!

“Kanun değişikliğiyle, Türk Ceza Kanunu kapsamındaki suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah temini ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’da yer alan suçlar bakımından kuvvetli şüphe bulunması halinde, CMK’nın 133. ve 128. maddeleri uyarınca mahkeme kararıyla kayyum atanabilir.”

Belediyelere Kayyum Atanamaz

TMSF açıklamasında ayrıca belediyelere kayyum atanmasının da hukuken mümkün olmadığını belirtti:

“İddiaların aksine, suça karışmamış şirketlere ya da belediyelere kayyum atanması söz konusu değildir.”

Yetki Artışı Yok, Mevcut Hakların Etkin Kullanımı Var

Son olarak kurum, yapılan düzenlemenin TMSF’ye yeni bir yetki tanımadığını, sadece mevcut yetkilerin etkin şekilde kullanılmasına imkân tanıyan 5 yıllık bir geçici uygulama olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi