Bağırsak sağlığı genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır ancak bazen bilmeden göz ardı edilen bir konudur. Profesörler kolorektal cerrahi ve proktoloji alanlarında çalışmaktadır. Doktora. Korhan Taviloğlu bağırsak tüberkülozu hakkında önemli bilgiler paylaşarak bu konunun önemine dikkat çekti.
Bağırsak tüberkülozu nedir? Bağırsak tüberkülozunun nedeni nedir?
Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis'in neden olduğu, en sık akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak tüberküloz vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir. Sindirim sistemi, özellikle yemek borusu, mide, duodenum, ince bağırsak ve kalın bağırsak bu hastalıktan etkilenebilecek alanlardan biridir. Bu duruma "bağırsak tüberkülozu" denir.
Bağırsak tüberkülozu genellikle az gelişmiş toplumlarda daha sık görülse de gelişmiş toplumlarda da sorun ortaya çıkabilmektedir. Özellikle AIDS ve HIV hastaları, bağışıklık sistemlerinin zayıflaması nedeniyle tüberküloza karşı daha duyarlıdır. Bağırsak tüberkülozuna Mycobacterium tuberculosis neden olur ve balgam, kan veya çevresel temas yoluyla yayılabilir.
TB mikroorganizması hayvanlarda, böceklerde, toprakta veya diğer organizmalarda yaşamaz. Bu nedenle TB ile enfekte olan kişilerin çoğunda hastalık gelişmeyecektir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tüberküloz mikropları vücudun farklı bölgelerine yayılabilir.
Bağırsak tüberkülozu nedir? Bağırsak tüberkülozunun nedeni nedir?
Bağırsak tüberkülozu olan hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise akciğer tüberkülozu ile ilişkili olabileceğidir. Bu hastaların yaklaşık %20-25'inde tüberküloz da gelişebilmektedir. Ayrıca ölümcül tüberküloz vakalarının %55-90'ında bağırsak tüberkülozu tespit edilmektedir.
Bağırsak tüberkülozu bağırsaklarda çeşitli değişikliklere neden olabilir. profesör. Doktora. Korhan Taviloğlu, bağırsak tüberkülozunun bağırsak duvarında ödem (iltihaplanma), ülserasyon, kasılma (fibrozis), nodüller (nasır benzeri şişlik), lenf düğümlerinin şişmesi, kan damarlarında tıkanıklık gibi değişikliklere neden olabileceğini kaydetti. Bağırsak sağlığına dikkat etmeyen kişilerde bu belirtiler ciddi sorunlara neden olabilir.
Bağırsak tüberkülozu özellikle ince bağırsağın (ileum) son kısmını ve kalın bağırsağın (kolon) son kısmını etkileyen bir hastalıktır. Nadir durumlarda yemek borusu, mide ve duodenumda da görülebilir. Bu nedenle bağırsak tüberkülozu belirtileri gelişen kişilerin bir uzmana başvurması ve gerekiyorsa tedavi görmesi önemlidir.
Tüberküloz sıklıkla gözden kaçan bir sağlık sorunu olabilir, ancak erken tanı ve tedavi ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Bağırsak sağlığını korumak ve bağırsak tüberkülozu riskini azaltmak için düzenli doktor kontrolleri ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri önemlidir. Unutmayın, bağırsak sağlığı genel sağlığınızın ayrılmaz bir parçasıdır ve ciddiye almanız gereken bir şeydir.