VM Medical Park Gebze Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Akpınar, toplumda sık görülen ancak çoğu zaman önemsenmeyen aşırı terleme (hiperhidrozis) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Akpınar, ısı ya da fiziksel aktiviteye bağlı olmaksızın gelişen aşırı terlemenin; obezite, diyabet, tiroit hastalıkları, kalp ve solunum yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Aşırı terlemenin nedenlerine değinen Uzm. Dr. Akpınar, "Aşırı terleme primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Primer bölgesel hiperhidrozis (aşırı terleme) altta yatan herhangi bir neden olmadan sağlıklı kişilerde yaşanan durumdur. Aslında, aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Sekonder hiperhidrozis nedenleri, diyabet (hipoglisemi), tiroit hastalıkları (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi durumlardır" şeklinde konuştu.

"Deri ıslak ve parlak görünür"

Aşırı terlemede görülen belirtilerden bahseden Uzm. Dr. Akpınar, "Deri ıslak ve parlak görünür. Kıyafetler ıslanır. Vücutta koku oluşur. Zamanla kaşıntı veya iltihaplanma gelişebilir. Terleme genellikle çift taraflı ve aynı orandadır. Primer bölgesel hiperhidroz el, ayak, yüz, koltuk altı gibi bölgelerde terleme ile kendini gösterir, uykuda terleme görülmez. Sekonder hiperhidrozda vücudun genelinde terleme görülür, gece terlemeleri daha fazla olabilmektedir. En az haftada bir kez ortaya çıkması ve günlük hayatı etkilemesi de aşırı terleme belirtileri olarak kabul edilmektedir" dedi.
 

"Fiziki muayene ile tanı konulabilir"

Tanı konma süreci hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Akpınar, "Hastanın hikâyesi ve fizik muayenesi ile tanı konulur. Altta yatan hastalıkları tespit etmek için kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir" açıklamasında bulundu.

Dental Uygulamalarda Diş Beyazlatma Yöntemleri Dental Uygulamalarda Diş Beyazlatma Yöntemleri

"Aşırı terlemeye iyi gelen öneriler"

Aşırı terlemeyi azaltacak önerilerden bahseden Uzm. Dr. Akpınar, "Günlük duş alınması ve cilt temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Pamuklu ve hava alan giysiler tercih edilmelidir, sentetik kumaşlardan uzak durmak uygun olur. Kıyafetler sık değişitirilerek tahriş riski azalltılabilir. Ter önleyici roll-on veya spreyler kullanılmalıdır. Stres ve kaygı azaltılabilir. Baharatlı yiyeceklerden, kafein ve alkolden uzak durulabilir" dedi.

"İlaç tedavisi uygulanabilir"

Tedavi yollarına dikkat çeken Uzm. Dr. Akpınar, "Ellerde ve ayaklarda yoğun terleme varsa iyontoforez tedavisi yapılabilir. Yüz, koltuk altı, el ve ayak terlemesinde botoks etkili olabilir. Gerektiğinde oral ilaçlar kullanılabilir. Cerrahi müdahale (sempatektomi) sadece diğer yöntemlerle sonuç alınamazsa düşünülmelidir" ifadelerini kullandı.

"Botoks terleme miktarını önemli ölçüde azaltabilir"

Aşırı terlemede uygulanabilen botoks tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Akpınar, şu bilgileri paylaştı:"Botoks, ter bezlerini uyaran sinir sinyallerini geçici olarak bloke ederek terleme miktarını önemli ölçüde azaltır. İnce uçlu iğnelerle, deri içine enjeksiyonla yapılır. Yüz, avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı gibi bölgelerde aşırı terlemesi olanlara yapılabilir. Etkisi 4-6 ay sürer. Senede 2 kez yapılarak yıl boyu terleme önlenmiş olur. Uygulanacak bölgenin hazırlanması ve işlem toplam 20-30 dakika sürer. Enjeksiyondan kaynaklanan şişlik ve morluk oluşabilir, ancak birkaç günde geçer. İşlem sonrası günlük hayata devam edilebilir. İşlemin yapıldığı gün duş alınmamalıdır, havuza, denize girilmemelidir. Enjeksiyon noktalarına dokunulmamalıdır. Hamam, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır. Vücudun diğer bölgelerinde terleme devam edeceği için bir zararı yoktur. Deri içine yapıldığı için, lenf bezleri daha derinde olduğu için zarar vermez."

 

Kaynak: İHA