Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılığı engellemek ve vergi gelirlerini artırmak amacıyla yeni önlemler devreye alıyor. Bakan Mehmet Şimşek, işletmelerin kasasında günlük hasılatı tespit edip, hasılat ile beyan arasındaki farkın yüzde 20’yi aşması halinde mükellefi izaha davet edeceklerini açıklamıştı. Bu düzenleme, 2 Ağustos 2024’te Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girdi. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yasal düzenlemenin ardından, 81 ilin defterdarlıklarına yazı göndererek, 3 Şubat ile 31 Temmuz arasında toplu hasılat ve denetim çalışmalarını başlatma talimatı verdi.
Esnafı Batma Noktasına Geldi
Ancak, bu düzenlemeye Gaziantep esnafından ciddi tepkiler gelmeye başladı. Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Katmerci, uygulamanın esnafa haksızlık oluşturduğunu belirtti. Katmerci, "Sayın Bakan Mehmet Şimşek, diğer illerde kartla ödeme alınmıyor, fiş kesilmiyor ama Gaziantep’te her şey kayıt altına alınıyor. Gıda sektöründeki KDV oranının yüksekliği de enflasyonu artırıyor, esnafı ise batma noktasına getiriyor," dedi.
Hem Esnaf Mağdur Olmasın
Katmerci, özellikle gıda ürünlerine uygulanan KDV oranının yüzde 1'den yüzde 10’a çıkarılmasının esnafı zora soktuğunu ifade ederek, bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve makul seviyelere çekilmesi gerektiğini vurguladı. "Eğer yüzde 1 ile alıyorsak, en azından yüzde 4 ile satılmalı. Hem esnaf mağdur olmasın, hem de enflasyon kontrol altına alınsın" diye konuştu.