Dünya çapında farklı zamanlarda kutlanan bu özel gün, Türkiye dahil pek çok ülkede 2024 Haziran ayının üçüncü Pazar gününe denk gelmektedir.

Gaziantep'te bugün 30 kişi hayata gözlerini yumdu! Gaziantep'te bugün 30 kişi hayata gözlerini yumdu!

BABALAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Babalar Günü'nün kökenleri, Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı Sonora Smart Dodd'a dayanıyor. Anneler Günü'ne benzer bir günün babalar için de oluşturulması gerektiğini düşünen Dodd, babasının doğum günü olan 5 Haziran'da bu günü kutlamak istemiş, ancak planlarını zamanında gerçekleştiremeyince kutlamalar Haziran ayının üçüncü Pazar gününe ertelenmiştir.

Bu özel gün, ilk kez 1910 yılında ABD'nin Washington eyaletindeki Spokane şehrinde kutlanmıştır. İlk başlarda resmi bir gün olarak kabul edilmese de, 1966 yılında dönemin başkanı Lyndon Johnson tarafından her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar gününün Babalar Günü olarak kutlanmasına dair bir bildiri yayımlanmıştır. Daha sonra 1972 yılında Başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü, ABD'de resmi bir tatil olarak ilan edilmiştir.

Diğer yandan, Avustralya ve Yeni Zelanda'da Eylül ayının ilk Pazarı, Tayland'da ise Kralın doğum günü olan 5 Aralık Babalar Günü olarak kutlanırken, Brezilya'da Ağustos ayının ikinci Pazarı babalar onurlandırılır. Katolikler ise, Hristiyanlık dinine mensup kişilerin peygamberi olan Hz. İsa'nın babası anısına Mart ayının 19. gününü St. Joseph Günü olarak kutlamaktadır. Bu kutlama, bazı ülkelerde dini özelliğini aşarak geniş kitlelerce kabul görmüştür.

Editör: Tekin Albayram