Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle bir kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor.

Kooperatiften Kadın İstihdamına Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GMKA, "Kadın İstihdamı" temasıyla çalışmalarını sürdürüyor. GMKA'nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin "Çarmıklı Kınalı Eller Üreterek Kalkınıyor" projesi, Balya ilçesine bağlı Çarmık köyünde hayata geçirildi. Proje, Çarmık Mahallesi sakinlerinin gelir ve refah seviyelerini artırmayı, kalıcı ve sürdürülebilir üretim geliri elde etmeyi, tersine göçü teşvik etmeyi ve doğal ürünleri ülke geneline ulaştırmayı amaçlıyor.

Ürünlerin Üretimi ve Satışı

Proje kapsamında üretilen doğal ve organik ürünler satışa sunulmaya başlandı. Atıl haldeki bir binanın restore edilmesiyle atölye ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Ürün paketleme, vakumlama ve ayıklama makinelerinin yanı sıra ürün tanzim ve satış noktaları ile depolama alanları da oluşturuldu.

Eğitim ve Ürün Çeşitliliği

Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek salça, kurutulmuş meyve, reçel, sirke, turşu gibi birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Özellikle bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan yöresel "badalan fasulye" için çalışmalara başlandı. Fasulyeler, boyutlarına göre ayrılarak dondurucularda muhafaza edilerek talep edilen her şehre ulaştırılabilecek. Kooperatif, doğal ve organik ürünleri ile pazarda yer edinmeyi amaçlarken, bölgede çok sevilen badalan fasulyenin üretimi ile de fasulyeyi hiç tatmayan tüketicilerle buluşturmayı hedefliyor.

Kadınların Öncülüğünde Sosyal Etki

Bölgede yerel dinamikleri harekete geçirerek sosyal sorunların çözümüne, dezavantajlı kesimlerin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımlarına, sosyal girişimciliğin ve yenilikçiliğin desteklenmesine yönelik olarak uygulanan SOGEP kapsamında Çarmık Mahallesi kadınları da aldıkları eğitimlerle daha verimli çalışıyor. Kadınlar artık daha fazla üretiyor ve kırsalda istihdamı güçlendirerek diğer kadınlara örnek oluyor. Kadınların ürettikleri ürünler kooperatif bünyesinde markalaşırken yeni pazarlara ulaşıyorlar.

Memnuniyet ve Değerlendirme

GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, projenin başarılı ilerlemesinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Projenin sadece kadın istihdamına katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda köy sakinlerinin ekonomik ve sosyal hayatlarını güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Yeniden restore edilen köy binasının kullanımıyla birlikte ürünlerin pazarlanması ve dağıtımı için daha etkin bir altyapı oluşturulduğunu vurguladı. Ayrıca çiftçilere ve kadınlara verilen eğitimlerle kalite standartlarının yükseltilerek yöresel ürünlerin rekabet gücünün arttığını dile getirdi. Böyle projelerin kadınların ekonomik olarak güçlenmesine ve yerel ekonominin canlanmasına önemli katkılar sağladığını belirtti.

Yaşlı Destek Programı’na başvurular başladı! Son tarih... Yaşlı Destek Programı’na başvurular başladı! Son tarih...


20240328Aw171987 5
Editör: Muharrem Türkoğlu