Ebu Eyyub el-Ensari, doğum adıyla Halid bin Zeyd bin Kuleyb olan ve Hicret'ten sonra Hz. Muhammed'i Medine'deki evinde misafir eden önemli sahabedendir. Türkiye'de ise genellikle "Eyüp Sultan" olarak bilinir.

Gaziantep kökeni nereden gelir? Gaziantep kökeni nereden gelir?

Eyüp Sultan, Hazrec oymağındandır ve göçten yaklaşık iki yıl önce eşiyle birlikte Müslüman olmuştur. 622 yılında gerçekleşen 2. Akabe biatında Hz. Muhammed'e biat etmiştir. Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç etmesinden sonra yaklaşık yedi ay boyunca onu evinde misafir etmiştir. Bu nedenle kendisine "Mihmandar-ı Nebevi" veya "Mihmandar-ı Resul" lakapları verilmiştir.

Eyüp Sultan, Bedir Savaşı, Uhud Savaşı, Hendek Savaşı, Hayber Savaşı, Mekke'nin Fethi ve Huneyn Savaşı gibi birçok gazveye katılmıştır. Hz. Muhammed'e zarar gelmemesi için savaşlarda hep yanında kalmış, bazı geceler ise onun çadırı etrafında nöbet tutmuştur.

Ebu Bekir dönemindeki savaşlara, Ömer dönemindeki Suriye, Filistin ve Mısır seferlerine, Osman dönemindeki Kıbrıs seferine katılmıştır. Eyüp Sultan, her sağlıklı kişinin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanmıştır. 90'lı yaşlarında ikinci İstanbul kuşatması sırasında vefat etmiştir.

Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının yakınına defnedildiği rivayet edilir. Mezarı İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından bulunmuş ve üzerine bir külliye yapılmıştır. Osmanlı padişahları, tahta çıktıklarında Eyüp Sultan Türbesi önünde yapılan kılıç alayı ile tahta çıkarlardı. Eyüpsultan İlçesi, adını bu büyük zattan almıştır.