Gaziantep Türkiye İhracatında Gücünü Koruyor
Gaziantep Türkiye İhracatında Gücünü Koruyor
İçeriği Görüntüle

Ara Sokaklara Kadar Yayılıyorlar
Gaziantep’te son yıllarda zincir marketlerin sayısında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Neredeyse her mahallede, hatta ara sokaklarda bile birden fazla zincir marketin faaliyet göstermesi, küçük esnafı ekonomik olarak köşeye sıkıştırıyor. Telgraf Gazetesi’nde yer alan değerlendirmeye göre, “Gaziantep geçmişte esnaf memleketi olarak anılırken, bugün kepenk kapatan esnafın şehri” haline geldi.

“Ucuz Ürün” Söylemi Gerçekçi mi?
Zincir marketlerin temel savunusu, halka ucuz ürün sunmak ve istihdam sağlamak yönünde. Ancak yerel kaynaklar, bu iddianın sahadaki karşılığının sınırlı olduğunu belirtiyor. Bir zincir markette ortalama 3 ila 10 kişi çalışırken, aynı mahallede faaliyet gösteren onlarca esnafın işini kaybettiği ifade ediliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de zincir marketlerin fiyat birlikteliği yaparak piyasayı domine ettiğini ve serbest piyasa dengesini bozduğunu vurguluyor.

Vergi Geliri Yerelde Kalmıyor
Gaziantep merkezli olmayan zincir marketlerin büyük kısmının vergi ödemeleri de şehir dışına yönleniyor. Bu durum, yerel ekonomiye doğrudan katkı sunulmadığı yönünde eleştirileri beraberinde getiriyor. Yerel esnafın ödediği vergiler ise doğrudan Gaziantep Belediyesi ve kamu hizmetlerine kaynak oluşturuyor.

Esnafın Talepleri: Düzenleme ve Koruma
Gaziantep’teki esnaf temsilcileri, zincir marketlerin açılışına yönelik düzenlemelerin getirilmesini ve mahalle ölçeğinde denge gözetilmesini talep ediyor. Özellikle aynı sokakta birden fazla zincir marketin faaliyet göstermesi, rekabeti adaletsiz hâle getiriyor. Esnaf, bu konuda yerel yönetimlerden ve ticaret odalarından destek bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi