Son derece lezzetli gıdalardan biri olan etin her türlüsü farklı farklı damak tatlarına hitap edebiliyor. Beyaz ya da kırmızı et olarak tüketilebilecek olan et ürünlerinde pek çok çeşit de bulunuyor. Et ürünlerini yemesi lezzetli olsa da bozuk bir eti yanlışlıkla yemenin faturası tahmin ettiğinizden çok daha ağır oluyor. Sağlıksal olarak son derece sıkıntılı bir süreç yaşatabilecek olan bozuk et, aynı zamanda pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor.
Hazır Kurban Bayramı da yeni geçmişken, dolapları doldurmuş olan etleri her an tüketmek pek mümkün olmuyor. Hatta sıcak yaz aylarının gelmesiyle birlikte sadece birkaç saatte bile bozulabilecek et ve et ürünlerinin zehirlemesinden korunmak için bazı püf noktaları bilmek ve bozuk eti yanlışlıkla yemeden önce tespit etmek gerekiyor. Peki bozuk et nasıl anlaşılır? İşte bozuk eti tespit etmenin 5 yolu…
BOZUK ET KENDİSİNİ BELLİ EDİYOR
İlk etapta etin kokusuna bakmayı öneren ünlü şefler, etin kokusunda en ufak bir ekşilik ya da rahatsız edici bir koku olması halinde etin bozulmuş olduğuna işaret ediyor. Taze etin kokusunun hafif metalik olacağını da hatırlatan şefler, bozuk etteki kokunun sebebini ise Escherichia coli, Campylobacter gibi bakteriler olduğunu söylüyor. Renk değişikliği de etin bozulmuş olmasına ilişkin önemli bir ipucu veriyor. İdeal renginden biraz açılmış ya da koyulaşmış etin bozuk olacağına işaret eden ünlü şefler; koyu gri, açık yeşil, koyu sarı gibi renklerdeki etin tüketilmemesini tavsiye ediyor. Kan kırmızısı makbul olan et, bozulduğu anda kokuyla birlikte renk değişimi de yaşamaya başlıyor.
Etin doku ve kıvamı da bozuk olup olmadığına ilişkin pek çok ipucu içeriyor. Taze etin elastik bir yapıda olacağını hatırlatan ünlü şefler, nemli ve taze hissinin alınmadığı etten uzak durulması gerektiğini söylüyor. Bozulmuş etin hem daha sulu hem de daha yapışkan olacağına dikkat çeken şefler, çok kaygan et gibi kuru ve pul pul dökülen dokunun da bozukluk göstergesi olduğunu söylüyor.
TARİHİ GEÇMİŞ ET HEMEN BOZULUYOR
Elbette etin son kullanım tarihi ete dair en kesin sonucu veren belirteçlerden biri oluyor. Her ne kadar pek çok gıdanın son kullanım tarihi geçse de en azından birkaç gün tüketilmesi mümkün olsa da bu et için tavsiye edilmiyor. Özellikle 2 ila 3 gün geçmiş olan etlerin kesinlikle tüketilmemesi tavsiye ediliyor.
Son olarak gözle görülemese de gözle görülebilecek işaretler bırakan mikroorganizmalar da etin bozulup bozulmadığını gösteriyor. Bunun için ette beyaz nokta, küf ya da siyah lekelemeler oluşması halinde etin bozuk olduğu kesindir.