Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni ödeme yönetmeliği taslağına aile hekimleri ve Türk Tabipler Odası’ndan sert tepki geldi. Gaziantep- Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Doğan Eroğulları, “Sağlık Bakanlığın emek sömürüsünü derinleştiren, bizi yoksullaştıracak ve daha karmaşık yöntemle maaşlarımızı düşürecek bir yönetmelik taslağı ile karşı karşıyayız.” dedi. Yeni ödeme yönetmeliği taslağına göre hekime ve hemşireye ödenecek ücretin aile hekimine kayıtlı kişilerin; aile sağlığı merkezine gelip, gelmediğine göre hesaplanacak.

Yönetmelik Eziyet Yönetmeliği Oldu

Eroğulları, “Birinci Sağlık Basamağını önemsemeyen, halkın sağlığının önemsemeyen, çalışanları önemsemeyen bir yönetim olduğunu görüyoruz, Bu yönetmelikte birçok negatif kriter getirilmiş. Yönetmelik gerçekten eziyet yönetmeliği oldu. Biz tek ücret talep ederken bununla birlikte çok karmaşık bir ücret sistemi oldu. Nitelik değil niceliği önceleyen bir yönetmelik yani bakılan hasta sayısını önceleyen bir yaklaşım söz konusu. Bu yönetmelikteki ama muhtemelen çökmüş sağlık sistemini Aile Sağlık Merkezi’nde sağlık ocaklarında çözebileceklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar. Halkı hastalıktan koruyan değil de hastayı hastalandıktan sonra tedavi etmeye çalışan bir anlayış.” ifadelerine yer verdi.

Eziyet Yönetmeliği 4

Randevular Aylar Sonraya Veriliyor

Sağlıkta erişimde çok ciddi sıkıntıların olduğunu söyleyen Eroğulları, “Randevular aylar sonraya veriliyor. Vatandaşlar özel sektördeki sağlık alanlarına yöneliyor. Sağlık sistemin çöktüğünü biz pandemi ve depremde gördük. Pandemi de yoğun bakımlarında karşılamaya çalışan ve yasaklarla yürütmeye çalışan bir anlayış benimsendi. Bilinçli bir politik tercih bu sistem. Hastalar alamadığı sağlık sisteminin sorumlusunun hekimler olduğunu düşünüyor. Bu çok yanlış bunların sorumlusu biz değiliz.” şeklinde konuştu.  

Gaziantep'te bugün hangi noterler nöbetçi? Gaziantep'te bugün hangi noterler nöbetçi?

Vatandaşa, Hekimlere Yakışmayan Hizmet Sunuluyor

Eroğulları, “Buradan vatandaşlara soruyorum. Hangi vatandaş bir doktorun 150’nci hastası olmak ister? Bir günde 150 hastaya bakarak sağlıklı muayene sistemi olabilir mi? Bu bizim sağlık mücadelemizdir. Biz diyoruz ki sağlık sistemini yeniden kurabiliriz. Bu imkanı bize vermiyorlar. İktidar tamamen rant üzerine müşteri üzerine odaklanırsa sağlık sistemi çöküşe devam edecektir.  Şehir Hastaneleri rant hastaneleri oldu. Önümüzdeki 25 yıl Türkiye Cumhuriyeti, tarihte en büyük atılmış kazıklardan biri Şehir Hastaneleridir. Köprülerdeki mantık gibi geçiş garantili gibi müşteri garantisi veriyor. Bunu sağlamak içinde hastaneleri kapatarak yürütmeye çalışıyor. Gelişmiş ülkelerde ben toplumu hastalıktan koruyabildim diye övünürken bizde tam tersi. Birinci basamak sağlık hizmetleri basamaklarına ayrılan pay gün geçtikçe azalıyor. Şehir hastanesinde yapılan bir oda ile gerçekten yeni bir Aile Sağlık Merkezi yapılabilir. Vatan Mahallesi, Grine Mahallesi gibi yerlerde vatandaşlara yakışmayan şartlarda, hekimliğe yakışmayan şartlarda hizmet sunuluyor. Zihniyet tamamen bu maalesef.” şeklinde konuştu.  

Kaynak: Cihat Öztürk