Adli kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in talimatıyla faaliyete geçen Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı, raflarda bekleyen veya takipsizlikle sonuçlanan dosyaları yeniden incelemeye aldı.

Tamamlanan incelemelerde elde edilen somut deliller, ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına iletildi. Bu çalışmalar sonucunda 46 ayrı dosyada yer alan 52 maktulün cinayeti aydınlatıldı.

Almanya'dan tetikçi getirildiği belirlendi

Muş'un Hasköy ilçesinde 2011 yılında Felemez K.'nin öldürülmesine ilişkin dosyayı yeniden inceleyen ekipler, cinayetin 1988 yılına dayanan bir kan davası nedeniyle işlendiğini tespit etti.

HTS, PTS ve daraltılmış baz analizleri sonucunda, husumetli ailenin Almanya'dan E.S.'yi tetikçi olarak getirdiği belirlendi. Şüphelinin cinayet öncesinde bölgede keşif yaptığı, olayın ardından ise yurt dışına kaçtığı tespit edildi.

Soruşturma kapsamında bazı şüphelilerin dikkat çekmemek amacıyla olay kolluk kuvvetlerine yansımadan polis merkezine giderek ifade verdikleri de ortaya çıkarıldı.

11 Eylül 2026'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda tetikçi E.S. ile birlikte 10 şüpheli gözaltına alındı.

Tırnak altındaki DNA ve sigara izmaritleri delil oldu

Daire Başkanlığının Adli Tıp Kurumu ve kriminal laboratuvarlarla yürüttüğü çalışmalarda, yıllar önce elde edilen dijital ve biyolojik deliller yeniden incelendi.

Antalya'nın Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde 2011 ve 2012 yıllarında işlenen üç ayrı cinayette, maktul Havva Y.'nin tırnak altından alınan DNA örnekleri S.K. ve Y.K. ile eşleşti. İki şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde 2016 yılında öldürülen çoban Mehmet Emin K.'nin dosyasında ise olay yerinde bulunan 4 sigara izmariti üzerindeki moleküler genetik inceleme sonucu DNA eşleşmesi sağlandı. Beş şüpheli hakkında tutuklama kararı verildi.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 7 yaşındaki Medine K.'nin hayatını kaybettiği olayda da olay yerinde bulunan 6 küçük far parçası PTS kayıtlarıyla eşleştirildi. Yıllar sonra yapılan boya ve tamirat ihbarlarının da değerlendirilmesiyle şüpheliye ulaşıldı.

Gaziantep'te 14 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Gaziantep'te 14 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
İçeriği Görüntüle

Kayıp kadın dosyaları da yeniden incelendi

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 2013 yılında kaybolan Dilek K.'nin dosyasında ise bölgedeki 144 kayıp kadın dosyası tarandı.

Dere yatağında bulunan kemiklerdeki kıyafet benzerliğinden yola çıkan ekipler, Dilek K.'nin annesinden alınan örnekle DNA incelemesi yaptı. Yüzde 99,99 oranında DNA uyumu tespit edilmesinin ardından kemiklerin Dilek K.'ye ait olduğu kesinleştirildi ve cinayet dosyası yeniden açıldı.

Soruşturmalarda HTS kayıtları, veri analizleri, daraltılmış baz çalışmaları, Adli Tıp Kurumu raporları, hastane muayene kayıtları, ilaç bilgileri, tanık ve bilgi sahibi ifadeleri ile saha araştırmalarında elde edilen bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildi.

Yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen 7 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığının, ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarıyla koordineli şekilde diğer faili meçhul dosyaları da incelemeye devam ettiği bildirildi.

Kaynak: Haber merkezi