Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Gaziantep’te küçükbaş hayvan piyasasında kısmi hareketlilik yaşanırken, Fiyatlarda gündemdeki yerini koruyor. Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, artan yem maliyetlerine rağmen kurbanlık fiyatlarının düşük kaldığını belirterek, “Fahiş bir fiyat söz konusu değil, aksine üretici zarar ediyor. Öte yandan tüketicinin alım gücü de düşüyor. Yani her iki tarafta mutsuz” dedi.
Net Rakam için Erken
Yem ve girdi maliyetlerindeki yüzde 100’ü aşan artışa rağmen, canlı hayvan fiyatlarının düşük seviyelerde kaldığını vurgulayan Türkman, “Kurban Bayramı’na yaklaşık bir aydan fazla bir süre var. Şu anda “fiyatlar şu olur” demek için kesin bir şey söylemek zor. Ancak Gaziantep’te yeterli miktarda kurbanlık hayvan mevcut. Fiyatlara baktığımızda düşük olduğunu söyleyebiliriz. Çevre illerden fiyat açıklamaları geliyor. Canlı hayvanın kilosu 300-350 TL bandında. 290 TL fiyat açıklayan iller de var. Fiyatların ne olacağı konusunda alım gücü çok belirleyici. Çünkü her geçen gün insanların alım gücü düşüyor. Bu da talepte azalmaya yol açıyor ve haliyle fiyatları etkiliyor. Ancak bayrama hâlâ bir aydan fazla zaman olduğu için Gaziantep özelinde net bir rakam vermek şu an için erken olur” ifadelerine yer verdi.
Kurban Pazarları Kurulacak
“Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurban pazarları kurulacaktır” diyen Türkman, şunları söyledi: “Üreticiler hayvanlarını getirip bu pazarlarda satışa sunar. Fakat şu anda kesinleşmiş bir fiyat yok. Hatta tam tersine, üretici lehine değil, aleyhine bir durum söz konusu. Geçen yıl beyaz saman 1,5 TL’yken bu yıl 4,5 TL. Kırmızı mercimek samanı geçen yıl 7 TL iken şu an 17 TL. Geçen yıl hasat döneminde arpa 6,5 TL idi, şu anda 12-13 TL bandında. Sonuç olarak vatandaş hayvanına bu yemleri yediriyor ve yem fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir artış var”
İçinde Bulunduğumuz Tablo Karışık
“Geçen yıl kurbanlık koyun fiyatları 220-230-250 TL bandındaydı. Yem fiyatlarının yüzde 100’e yakın arttığı bu dönemde, işletmelerin giderlerinin en az yüzde 70’ini yemin oluşturduğunu da düşünürsek, geçen yılki 230-240 TL’lik fiyatların bu yıl 400 TL’nin üzerine çıkması gerekir. Fakat böyle bir durum yok. Tam tersine fiyatlar 290-300 TL bandında seyrediyor. Şu anki bilgiler, çevre illerden gelen açıklamalara dayanıyor. Yani fahiş bir fiyat söz konusu değil; aksine üretici zarar ediyor. Öte yandan tüketicinin alım gücü de düşüyor. Şu an içinde bulunduğumuz tablo bu şekilde”.
Yerli Üreticiye Destek Çağrısı
Türkman, vatandaşlara yerli hayvanlara yönelmeleri çağrısında bulunarak, “Gaziantep’te yeterli miktarda kurbanlık hayvan mevcut. Kurbanlık tedariği konusunda herhangi bir sıkıntı beklenmiyor. Özellikle ilimizde yerli hayvan sayısı yeterli. Küçükbaş erkek toklu, erkek koyun, halk arasında "hallik" olarak bilinen ivesi ırkı gibi türler mevcut. Mümkün olduğunca yerli hayvanlarımızı tercih edelim ve kurbanlıklarımızı bildiğimiz üreticiden alalım. Pazarlığımızı yapalım. Böylece hem üreticiye destek olmuş oluruz hem de kurbanımızı kendi gözlerimizle görerek dini vecibemizi yerine getirmiş oluruz. Bayrama yaklaştıkça Gaziantep’te kurban fiyatları da netleşecektir.” diye konuştu.