Fiziksel rahatsızlık; ortaya çıkışı düzensiz uyku, stresli çalışma ortamı, vitamin eksikliği ve yetersiz beslenmeyle ilişkilidir. Korona virüs salgınından bu yana bu sağlık sorunu, özellikle mevsim geçişlerinde daha sık ortaya çıktı. Evde kalmanın ve hastalığa yakalanma korkusunun bir sonucu olarak fiziksel rahatsızlıkların sıklığı artmakta, günlük yaşam sekteye uğramaktadır. Üst solunum yolu hastalıkları sırasında ve sonrasında ortaya çıkan fiziksel rahatsızlıklar kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Bunun bir nedeni kadınların ayda bir kez regl olmalarıdır. Bu dönemdeki yaygın stres etkenleri depresyon ve fiziksel rahatsızlıklardır.
Fiziksel rahatsızlık nedenleri arasında grip enfeksiyonu, adet görme, düzensiz uyku, anemi, vitamin eksiklikleri, zihinsel bozukluklar ve hareketsiz yaşam sayılabilir.
Uzun süre devam ettiğinde ciddi sağlık sorunlarının kronikleşmesine neden olabilir. Bunlardan biri kemikler ve baş ağrılarıdır.
Fiziksel rahatsızlık; baş ağrısı, egzersiz sırasında vücut ağrıları, iştahsızlık, uykusuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Halsiz bir vücuda ne iyi gelir?
- Fiziksel rahatsızlıkları tedavi etmenin en faydalı yolu su içmek ve egzersiz yapmaktır. Fiziksel egzersiz sayesinde vücuttaki tüm hücrelerin işlevleri aynı anda geliştirilir. Su aynı zamanda vücuttaki oksijen seviyesini arttırarak sinir hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasına da destek olur. Uzmanlar vücudun direncini artırmak için günde 2,5 litre su içilmesini önermeye devam ediyor.
- C ve D vitaminleri vücudun olmazsa olmazları arasında yer alır. Bu vitaminlerin eksiklikleri hücrelerin gelişimini engeller. Hastalıklara davetiye çıkaran bu durum öncelikle vücut kırgınlığına yol açar. Ancak günde bir bardak portakal suyu ya da bir portakal, mandalina tüketimi C vitaminini önler. Ayrıca Kronik ilaç kullanmayanlarda greyfurtta tüketebilir. Ayrıca süt, kefir, ev yapımı yoğurt, yumurta ve somon balığı gibi besinlerde mutlaka beslenme listelerinde olmalıdır.
- Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda uzmanlar mutlaka hafif ve vitaminlerle dolu bir beslenme olmasını öneriyor. Zinde bir yaşam için önemli olan kahvaltı da yumurta peynir, zeytin, domates, salatalık ve bol yeşillik olması gerekir.
- Düzenli bir uyku alışkanlığı için akşamları bir muz ve bir bardak süt tüketiniz. Uyku tüm vücudun dinlemesini ve yenilenmesini sağlar.
- Halsizliği gideren mucizeler ise kuruyemişlerdir. Günde ortalama bir avuç çiğ, fındık, fıstık, badem ve ceviz gibi kuruyemiş tüketebilirsiniz.