Dönem dönem irili ufaklı hastalıklarla mücadele eden bedenlerimiz kimi zaman kişisel yöntemlerle kimi zaman hekimlerin tedavisiyle eski sağlığına kavuşur. Vücudumuzun bir şeylerin yolunda gitmediğini bize anlatması da bunu anlamamız da çok zor değil. Nasıl mı? Mesajları iyi okumayı bilerek hastalıklara karşı önceden önlem alabilirsiniz.


1- Kepek ve saç dökülmesi 
Birçok insanın derdi olan kepek dönem dönem mücadele edilmesi güçleşen bir deri promlemi haline gelir. Pul pul saç derisine sahip olmak yaygın bir sorun olabilir ve saç dökülmesiyle birleştiğinde bu, önemli vitamin ve besinlerin eksikliğinin bir işareti olabilir. Eğer böyle bir sorunla karşı karşıyaysanız çinkonuz, B2, B3, B6 ve B7 vitamin ve demir eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.


2-Kırışık eller ve parmaklar 
Vücudumuzda kırışıklıklar oluşması normal, sağlıklı bir yaşlanma belirtisidir ve genellikle suda uzun süre kaldığımızda parmaklarımız buruşur. Ancak ellerimiz diğer vücut bölgelerine göre daha hızlı kırışıp elastikiyetini kaybetmeye başladığında, vücudunuz size bir uyarı gönderiyor olabilir. Suya maruz kalmadan parmaklarınızdaki kırışıklıklar, dehidrasyon, kötü kan dolaşımı veya tiroidinizle ilgili bir sorun anlamına gelir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda doktorunuza başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

3- Beyaz dil lekeleri 
Sağlıklı bir dil genellikle pembemsi bir renge sahiptir. Ancak bazen dilinizde beyaz lekeler fark edebilir, pamuk pamuk bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz. Bu durum diyabetli kişilerde çok yaygındır. Bununla ilgili alabileceğiniz kişisel önlem ağız sağlığınıza dikkat etmek ve sonrasında doktorunuza başvurmanızdır.


4- Şişkinlik 
Çok fazla yemek yedikten sonra hafif şişkinlik yaşayabilirsiniz ancak bu çok da ciddi bir şey değildir. Fakat bu şişkinlik devam ediyorsa ve sürekli oluyorsa bir gıda hassasiyetinin bir işareti olabilir. Alerjiniz olan yiyecekleri yemek (bilmeseniz bile) midenizde çok fazla gazın salınmasına neden olur. Bu yüzden dinmeyen bir şişkinlik problemi yaşıyorsanız mutlaka önleminizi almalısınız.

1- SENTETİK NEVRESİMLER 
Doğal malzemelerden yapılan nevresimler daha serindir ve daha rahat nefes almanızı sağlarlar. Ayrıca odadaki nemi daha iyi emebilirler. Aksine, sentetik nevresimler ısıyı hapseder ve gece terlemelerinin nedeni olabilir. Bu nedenle, bütün gece dönüp duruyorsanız, muhtemelen bazı sentetik kumaşların neden olduğu rahatsızlıktan muzdarip oluyorsunuz.


2- UÇUCU DOĞAL YAĞLAR 
Lavanta gibi bazı esansiyel yağlar sakinleşmemize yardımcı olsa da birçoğu tam tersi bir etki sağlar. Narenciye esansiyel yağları sizi tüm gece uyanık tutabilir. Ayrıca doğal yağlardan hormonlarınız da etkilenebilir. Hormonlarınızın etkilenmesi de gece rahat bir uyku uyumanıza engel olabilir.


3- MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ 
Magnezyum, uyku kalitesini doğrudan etkileyen önemli etkenlerden bir tanesi. Eğer vücudunuz magnezyumdan yoksunsa, rahatlamanız zor olabilir. Ayrıca, kas seğirmesi veya huzursuz bacak sendromu da düşük magnezyum seviyelerine neden olur. Bu nedenle magnezyum takviyeleri genellikle uykusuzlukları tedavi etmek için kullanılır.


4- BİTKİLER 
Yatak odanıza bitki koyarken dikkatli olmalısınız . Bazı ev bitkileri insanlar için zehirli olabilir . Astımınız varsa ve onlara alerjiniz varsa bazı bitkiler alerjiyi ve astımı tetikleyebilir. Ayrıca toprakta bulunan küf veya diğer bakteriler de size zarar verebilir ve sonuç olarak uyku kalitenizi kötüleştirebilir.

5- ISITICI AÇIKKEN UYUMAK 
Geceleri vücut ısımız uykuya dalma zamanının geldiğinin sinyalini vermek için hafifçe düşer. Ancak, yatak odasında bir ısıtıcı varsa vücudunuz uyku saatinin geldiğini fark etmeyebilir. Dahası, ısıtıcılar çok miktarda karbon monoksit üretir ve bu da büyük miktarlarda sağlığımız için zararlı olabilir.

Editör: Haber Merkezi