Pek çok gider kalemine zam gelmesinin ardından taksimetre açılış ücretlerine de zam gelmesi talebinde bulunan taksici esnafları, gelirin giderleri karşılamadığını söyledi. Gazete27 Ekibine konuşan esnaflar, T plakası olan kişilerin arabalarını duraklardan çektiğinin de altını çizdi.

“HER ŞEY DAHA DA ZAMLANDI”

Sektörün özellikle seçimden sonra hareketlenen kur ile dengesini kaybettiğini dile getiren Taksi şoförü Şıhman Davut Akdoğan, “Kurun artması hayat şartlarını daha da zorlaştırdı. Doların artmasıyla birlikte benzin ve mazot fiyatları da uçtu. Asgari ücret yüzde 34’lük bir artış yaşadı bu artıştan sonra taksimetre açma ücretlerine de zam gelmesi gerekiyor. Asgari ücrete gelen ara zam bütün vatandaşı ve esnafı da zor durumda bıraktı. Her şey daha da zamlandı.  Ülkenin ekonomik durumu göz önünde ve şu an zorluk yaşıyoruz. 3-5 ay öncesine nazaran olay özellikle seçimden sonra çok farklı yerlere geldi” dedi.

“ARAÇ MUAYENELERİMİZ ÇOK FAHİŞ FİYATLARDA…”

Taksimetre açma ücretine zam gelmesinin gerekli olduğuna değinen Akdoğan, “Zam bizler için de gelmeli ancak zam gelmesi durumunda müşteri kaybını da muhakkak yaşayacağız. Çünkü insanların ekonomik durumu çok kötü, gıda geçim derdi derken bizim sektöre de bu zorluk çok fazla yansıyor. Sektörün rahatlaması için bizim gibi sürekli çalışan insanlar ve emekçiler için akaryakıt fiyatlarını düşürecek bir uygulama yapılması gerekiyor. Sigortamız araç muayenelerimiz çok fahiş fiyatlarda… Giderler yüzde 300-400 zamlanırken biz hala yerimizde sayıyoruz” şeklinde konuştu.

“BEKLEME ÜCRETİNİ TAKSİCİLERE VERSİNLER”

Taksi şoförü Ergün Öksüz, “Zararımız sadece yakıttan değil, 3 haftada bir 10 bin km bakımı geliyor. Arabanın lastiği, yağ bakımı, arızaları derken sanayiye girince 3-4 bin TL’den aşağı çıkamıyoruz, çok zor durumdayız. Taksimetre ücretleri bizleri kurtarmıyor. Şu an 80 kilometre yol yaptım ortalaması toplam 600 TL, bu arabanın yakıtı, mal sahibine vereceğim tutar var, bana bir şey kalmıyor. Taksicilerin dar boğazdan çıkabilmesi gereken önlemler alınmalı, Taksimetrede bulunan bekleme süresi boyunca alınan bir para var bunun alınmaması gerekiyor, bekleme ücretini taksicilere verseler çok daha iyi olur. Taksimetre açma ücretlerinde de zam olması gerekiyor. Her zam sonrası müşteri kaybı yaşıyoruz ancak müşterilerimizde bir süre sonra duruma alışıyor” açıklamalarında bulundu.

“KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYORUZ”

Taksi şoförü Şahin Yavuz ise, “Taksimetreye zam geleceğini düşünmüyorum eğer gelirse de vatandaş çok zorlanacak. Zam gelirse vatandaş taksiye binemez işlerimiz düşer, kardan zarar ederiz. Ufak bir kârımız vardı onu da minimuma düşürürüz olacağı budur, zararına kimse çalışmaz. Yakıt fiyatları 31- 32 TL’yi bulur diyorlar herkes kontağı kapatır, evinde oturur, kârımız sıfırlanacak yani… Sektör zaten şu an darboğazda, karın tokluğuna çalışıyoruz görünen o ki daha da kötü olacağız. Bayramın 1’inci günü sadece ufak tefek bir yoğunluğumuz olur ondan sonraki günlerde yolcu trafiğimiz artmaz” dedi.