Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yetişen ve sofralık tüketimin yanı sıra pekmez, pestil ve kuru üzüm yapımında kullanılan Hatun Parmağı ile Antep Karası üzümlerinin hasadı başladı. Üreticiler, olgunlaşan üzümleri sabahın erken saatlerinde bağlardan toplamaya başladı.

İlçede uzun süredir emek verilen bağlarda hasat mesaisi devam ederken, üreticiler üzümleri tek tek keserek kasalara yerleştiriyor. Toplanan ürünler, çeşitli şekillerde değerlendirilmek üzere satışa sunuluyor.

Çiftçi Mehmet Çalık, hasadın yaklaşık 10 gün önce başladığını ve devam ettiğini belirterek mahsulün kalitesinin iyi olduğunu söyledi.

İlçede Hatun Parmağı ve Antep Karası olmak üzere iki çeşit üzüm yetiştirdiklerini ifade eden Çalık, son dönemde çekirdeksiz üzüm üretiminin arttığını, Mevlana olarak adlandırılan çeşidin de yeni yeni yetiştirildiğini belirtti.

Sistemli ekim yapıldığında dönüm başına ortalama 3 ton ürün alınabildiğini aktaran Çalık, üzümlerin sofralık olarak satılmasının yanı sıra pekmez ve pestil yapımında kullanıldığını, bazı ürünlerin ise kuru üzüme dönüştürüldüğünü söyledi.

Hasadın yaklaşık 1 ay sonra tamamlanmasının beklendiğini belirten Çalık, üzümün tarladaki kilogram fiyatının 20 TL olduğunu, marketlerde ise 60 ile 80 TL arasında değiştiğini ifade etti.

Kaynak: İHA