Bu keşif, üç üniversitenin işbirliğiyle gerçekleşti ve fayın 95 kilometre uzanımı ile 7.3 büyüklüğünde deprem oluşturma kapasitesine sahip olduğunu gösterdi. Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, fay hattının yalnızca detaylı çalışmalar sayesinde belirlenebileceğini belirtti.

Gazete Duvar'ın haberine göre, Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri'nin yürüttüğü ortak çalışma, fay hattının varlığını ve potansiyelini doğruladı. Çalışma, 25 noktada yapılan sismik ölçümlerle desteklendi ve AFAD tarafından finanse edildi. Çalışmanın sonuçları, henüz yayımlanmadı.

Fay hattının güzergahı, şehir merkezinden geçerek, önemli yapılar arasından ilerliyor ve bölgenin deprem riskini artırıyor. Tarihsel depremler ve kayma hızı verileri, fayın batı bölümünün 6.5-6.8, doğu bölümünün ise 6.9-7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceğini gösteriyor.

Er, alüvyon zeminin depremin etkilerini büyütebileceğine dikkat çekerek, Bursa Ovası'ndaki zeminin bu riski artırdığını vurguladı. Ayrıca, Yenişehir Ovası'nda 624 yıllık bir suskunluk ve büyük bir deprem riski olduğunu belirtti.

Er, fay hattı üzerine yapılan yapılaşmanın tehlikelerine işaret ederek, Bursa'da kapsamlı bir mikrobölgeleme çalışması ve kentsel dönüşümün önemini vurguladı. Bu çalışmaların, deprem riskinin azaltılmasında kritik öneme sahip olduğunu söyledi.