Unutkanlık, herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı bir sorunmuş gibi görünse de çok önemli hastalıkların habercisi olabilir! Son zamanlarda adını daha sık duyduğumuz unutkanlık neden olur? Anlık unutkanlık neden olur? Aşırı unutkanlık neden olur?  Genç yaşta unutkanlık neden olur? Çok unutkanlık neden olur? sorularının yanıtlarıyla birlikte tüm merak ettikleriniz https://gaziantepdogus.com’da...

Unutkanlık Neden Olur?

Unutkanlık, kısaca bellekte saklanan bilgilerin farklı sebeplerle yok olmasıdır. Bu durum bazı hastalıklar sonucu olabileceği gibi bazen de hastalık göstergesi olmayabilir.

Beynimizin bilgileri işleme sürecinde tamamen fizyolojik olan ve normal kabul edilen unutmalar söz konusu olabilir. Buna rağmen unutkanlığın bazı önemli hastalıkların erken dönem belirtisi olabileceği gerçeğini göz önüne alırsak unutkanlık ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.

Anlık Unutkanlık Neden Olur?

Yaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.

Günümüzde unutkanlık, sadece ileri yaştakilerin sorunu olmayıp, genç yaşlarda da sıklıkta görülüyor. Yaşantımız boyunca birçok bilgiyi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Beynimizin farklı bölgelerinin görev aldığı, temelde 2 bellek türü bulunuyor.

Aşırı Unutkanlık Neden Olur?

Unutkanlık, bellekte depolanan bilgiler hatırlanmadığı zamanlarda ortaya çıkan uzun ya da kısa süreli bir durumdur. Olması gerekenden daha fazla unutkanlık yaşıyorsanız altında yatana başka problemlerin de habercisi olabilir. Unutkanlığın fizyolojik ya da psikolojik olarak en yaygın görülen nedenleri şöyle sıralanabilir:

·         Tiroid problemleri

·         Uykusuzluk

·         Vitamin ve mineral Eksikliği

·         Dehidrasyon (Susuzluk)

·         İlaçların yan etkisi

·         Alkol tüketimi

·         Stres ve kaybı

·         Depresyon

·         Beyindeki tümörler, kan pıhtıları veya enfeksiyonlar

·         Düşme veya kaza sonucu beyin sarsıntısı gibi kafa travması

·         Yaşa bağlı hafızada değişiklik

Genç Yaşta Unutkanlık Neden Olur?

Genç Yaşta Unutkanlığın Olası Sebepleri

Depresyon

Sebeplerin en başında depresyon gelmektedir. Depresyon, stres, üzüntü, ajitasyon, aşırı çalışma gibi nedenlerle sinir sisteminin biyokimyasının değişmesi ve buna bağlı sinir sisteminin işleyişinin bozulmasıdır. Kişide uykusuzluk veya aşırı uyku, heyecan, takıntı, sinirlere hakim olamama gibi belirtiler oluşur. Depresyonda odaklanma sorunu olduğu için kişi dalgın ve unutkan olur, kişide konsantrasyon bozukluğu olur.

Günümüzün çalışma koşullarının yoğunluğu, özellikle büyük şehirlerdeki trafik, hava kirliliği, vakitsizlik ve geçim şartları sinir sisteminin hastalanmasına ve biyokimyasının bozulmasına sebep olur. Depresyon günümüzde tedavi edilebilir bir hastalık olmuştur. İlaç ve bazen buna ek olarak psikoterapiyle tam şifa olmaktadır. Depresyon tedavi edilirse buna bağlı unutkanlık tamamen ortadan kalkar.

Kötü Beslenme

Yoğun çalışma koşulları ve vakitsizlik çalışan kesimi hazır gıda tüketimine zorlar. Bunun yanında hareketsizlik ve yanlış beslenme ile kilo olan kişilerin kontrolsüz ve az yiyerek kilo verme çabaları, doğal besinlerin azlığı; vücudumuz için lazım olan bir çok vitamin ve minerallerin alınmasına engel olur. Bu maddelerin azlığı gençlerde unutkanlık yapar. Kısaca iyi beslenmemek unutkanlığın bir sebebidir. Zamanında az ve doğal beslenme unutkanlığı önler.

 Sistemik Hastalıklar

Tiroid (guatr), hipoglisemi, şeker hastalığı(DM) gibi sistemik hastalıklar şayet iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur.

Beyin Hasarı

Genç yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar ve bazen de beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir.

Epilepsi

Ülkemizde sıkça görülen ve bayılmaya sebep olan veya olmayan bazı tür epilepsiler. Halk deyimi ile sara hastalığı olan bu hastalık, unutkanlık ve dalgınlık atağı ile kendini gösterir.

Sebebi belli olmayan unutkanlık ataklarında mutlaka bir beyin elektrosuna bakılmalıdır. Çünkü bu hastalık, ilaçla kolaylıkla tedavi edilebilir. Orta ve ileri yaşlarda unutkanlığın sebepleri daha ciddidir ve hayati önem taşır.

Editör: Haber Merkezi