Sıcak hava ve nemli koşullar unun bozulmasına neden olur. Un satın aldığınızda paketlemenin ne kadar sürede tamamlanacağı da oldukça önemlidir. Kullanım sıklığına göre unu büyük veya küçük paketlerde almak her zaman daha mantıklıdır. Un depolanırken karşılaşılan tek sorun nem ve böcekler değildir. Un çok hassas bir tarım ürünü olduğundan ortamdaki kokuları absorbe eder. Bu nedenle un ambalajı satın alındıktan sonra kahve, deterjan, günlük kimyasallar gibi güçlü kokuya sahip ürünlerin yanına konulması önerilmez. Un, sıcak havalarda (özellikle yaz aylarında) kolayca kokabilir, bu nedenle kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayın. Böceklerden korunmak için bu yöntemi uygulayacağınız sırada un paketini sıkıca kapalı tutmayı unutmayın.
Unun bozulduğunu nasıl anlarsınız?
Unun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahipken, bozulmak üzere olan un hoş olmayan bir koku yayabilir. Hatta bayat, küflü veya ekşi kokabilir. Ayrıca rengi solmuş görünebilir.
Ayrıca ununuz su veya nemle temas ederse küf kümeleri oluşabilir. Bu durumda çantanın tamamını hemen atmalısınız.
Unun bozulup bozulmadığını eleyerek anlayabilirsiniz. Saklama süresi uzun değilse ve üzerinde kelebekler varsa elek kullanarak, çöpe atmak istemiyorsanız temiz olanları kullanabilirsiniz.
Unu böceklerden nasıl koruruz?
Baklagillerin sıklıkla yaşadığı en büyük sorunlardan biri de kelebek istilası olarak da bilinen böcek istilasıdır. Unda kelebeklenmeyi önlemenin birden fazla yolu var.
Bunlardan biri defne yapraklarını un paketinin içine atmaktır. Defne yaprakları unu taze tutar ve böcekleri dışarıda tutar.
Unun kirlenmesinin nedenlerinden biri plastik kapların kullanılmasıdır. Unu plastik bir kapta saklıyorsanız, kapağı açık olarak kapalı bir dolapta saklayın. Bu sayede un nefes alacak ve nem oluşması önlenecektir.
Bu noktada önemli olan dolabı yerleştireceğiniz iç kısımdır. Böcek tutmayan, temiz ve neme dayanıklı dolaplar un depolamak için daha uygundur.
Unu saklamak için ideal kap camdır. Çünkü cam kaplar plastik kaplar gibi terlemez. Bu yüzden ununuzun tamamını cam kavanoza koyabilirsiniz.
Unu kabın içine koyarken ıslak veya demir kaşık kullanmamaya dikkat edin. Unu tahta kaşıkla alırsanız daha sağlıklı olur.