MTA, periyodik aralıklarla güncellediği diri fay haritasında, Türkiye genelinde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay tespit etti.

Doğu Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlayıp Erzincan'da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor ve Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş gibi illeri kapsıyor.

Kuzey Anadolu Fay Hattı

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin kuzeyinde Saros Körfezi'nden başlayıp Aras Vadisi'ne kadar uzanıyor ve İstanbul, Bursa, İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu, Erzincan, Erzurum, Van gibi şehirleri etkiliyor.

Batı Anadolu Fay Hattı

Batı Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi'nde Ayvalık'tan başlayıp İzmir, Aydın, Denizli, Isparta'ya kadar uzanan bir hat üzerinde etkili.

Deprem Riski Olan İller

Güncellenmiş Diri Fay Haritası'na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt birinci derece riskli. İkinci derece riskli iller arasında Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum bulunuyor. Üçüncü derece riskli iller ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir olarak sıralanıyor.