Kacır, aracın sistem seviyesi çevresel testlerinin yapılması için TUSAŞ'a gönderileceğini belirterek, fırlatmanın 2027'nin ilk aylarında gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.
Kacır, "Ay Uzay Aracı Projesi" kapsamında TÜBİTAK UZAY OPMER'de düzenlenen Ay Araştırma Programı Basın Toplantısı'nın ardından, Ay Uzay Aracı'nın önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Milli Uzay Programı'nın en önemli hedeflerinden birinin, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla geliştirdiği ve ürettiği bir uzay aracıyla Ay'a ulaşmak olduğunu belirten Kacır, bugüne kadar Ay'a erişmeyi başaran ülke sayısının 8 olduğunu söyledi.
Türkiye'nin görevi başarıyla tamamlaması halinde Ay'a erişen 9'uncu ülke olacağını ifade eden Kacır, "Aynı zamanda bu misyonu icra eden ilk Müslüman ülke olacak. Bayrağında hilali taşıyan bir ülke olarak Ay'a erişmenin iftiharını inşallah Türk milleti güçlü şekilde yaşayacak." dedi.
Ay aracının yerlilik oranı yüzde 80'in üzerinde
Ay Uzay Aracı projesinin Türkiye'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği uydu projelerinden daha sofistike olduğunu belirten Kacır, milli görüntüleme uyduları ve TÜRKSAT 6A'nın ardından Ay göreviyle çok daha ileri bir seviyeye ulaşılacağını söyledi.
Ay'ın Dünya'dan yaklaşık 385 bin kilometre uzaklıkta olduğunu hatırlatan Kacır, yaklaşık 3,5 ton ağırlığındaki aracın önce Dünya'nın eliptik yörüngesinde hareket edeceğini, ardından yapılacak ateşlemelerle Ay transfer yörüngesine taşınacağını anlattı.
Ay'a yaklaşıldığında gerçekleştirilecek ateşlemelerle aracın Ay yörüngesine gireceğini belirten Kacır, burada Ay uydusu olarak görev yapacağını, görevin tamamlanmasının ardından ise Ay'a iniş gerçekleştireceğini söyledi.
Kacır, bu sürecin aylar boyunca takip edileceğini belirterek, Ay Uzay Aracı'nın yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip olduğunu vurguladı.
Görev kapsamında tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen hibrit itki sistemi ve hibrit roket motorunun da derin uzayda dünya tarihinde ilk kez ateşleneceğini ifade eden Kacır, Türkiye'nin bu misyonla bilimsel araştırmalara önemli katkılar sunacağını söyledi.
Çevresel testlerin ardından ABD'ye gönderilecek
Üretimin tamamlandığını ve yazılımların yüzde 100'ünün yerli ve milli olarak geliştirildiğini belirten Kacır, aracın şimdi TUSAŞ bünyesindeki Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ne gönderileceğini açıkladı.
Burada birkaç ay sürecek çevresel testlerin gerçekleştirileceğini aktaran Kacır, proje tamamen tamamlandıktan sonra Ay Uzay Aracı'nın fırlatma için ABD'ye, Kennedy Uzay Üssü'ne gönderileceğini söyledi.
Kacır, 2027'nin ilk aylarında yapılması hedeflenen fırlatmayla birlikte Türkiye'nin Ay görevinin yeni bir aşamaya geçeceğini belirterek, Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı'na verdiği destek nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.





