Rektör adayı Toraman, GAÜN'ün ulusal ve uluslararası düzeyde öncü, yenilikçi, rekabetçi ve topluma katkı sağlayan bir araştırma üniversitesi olmasını hedeflediğini belirtti. Toraman, “Gaziantep’in tarihi mirası ve dinamik ruhuyla, üniversitemizi geleceğe taşıyacak, bilim ve inovasyonun öncüsü bir kurum haline getireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

İl İl Tam Liste! İşte Domuz Eti ve Kaçak Et Ürünleri Yediren Firmalar! İl İl Tam Liste! İşte Domuz Eti ve Kaçak Et Ürünleri Yediren Firmalar!

Gaziantep Üniversitesi'nde eğitim-öğretim faaliyetleri 34 akademik birimde devam ettiğini belirten Rektör adayı Prof. Dr. Cengiz Toraman, üniversitenin akademik hedefleri hakkında konuştu. Toraman, “hedefimiz, tüm programların akreditasyonunu 4 yıl içinde tamamlamak. Öğrenci memnuniyetinde yıllık yüzde 10 artış sağlamak. Öğrenci memnuniyetinde yıllık yüzde 10 artış sağlamak.” ifadelerini kullandı. 

Hedef Yeni Nesil Üniversite

Amacımız URAP Sıralamasında İlk 10'a Girmek

YÖKAK raporuna göre, Gaziantep Üniversitesi'nin 2022 yılında SCI, SSCI ve A&HCI endeksli dergilerde yayımlanan makale sayısında bir önceki yıla göre yüzde 9'luk bir düşüş yaşandı. Aynı şekilde, öğretim üyesi başına düşen SCI, SSCI ve A&H CI endeksli dergilerdeki yıllık yayın sayısı 0,728’e gerilemiş, atıf sayısı, atıf puanı, Q1 yayın sayısı ve oranları, toplam yayın sayısı, alan ağırlıklı atıf endeksi, uluslararası işbirliği ile yapılan yayın sayısı ve tamamlanan dış destekli proje sayısı da düşüş göstermiştir. Rektör adayı Prof. Dr. Cengiz Toraman, bu göstergelerin ışığında üniversitenin hedeflerini belirlediğini ifade etti. Toraman, "Amaçlarımız URAP sıralamasında ilk 10'a girmek, dünya sıralamalarında ilk 1000'e girmek ve 'Aday araştırma üniversitesi' statüsünden 'araştırma üniversitesi' statüsüne geçmek." şeklinde konuştu. 

Hedefimiz Global Görünürlük

Toraman, “2020 yılı itibariyle TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 40. olan üniversite sonraki yıllarda sıralamaya dahi girememiştir. Bizim hedefimiz ise Uluslararası öğrenci sayısını %50 artırmak. Yabancı öğretim üyesi sayısını iki katına çıkarmak.” dedi. 

Sürdürülebilirlik, Yeşil Kampüs

Toraman, “Hazineye ait arazilerde güneş enerjisi tarlası (GES) kurulması haricinde üniversitemiz kampüsünde halihazırda sürdürülebilirliğe, çevre dostu eylemlere ve yeşil kampüse yönelik projelendirilmiş bir faaliyet zinciri bulunmamaktadır. Rektörlüğümde Yeşil Üniversite Endeksi'nde ilk 50'ye girmek. Net sıfır atık hedefli sürdürülebilir kampüs oluşturmak. Yenilenebilir enerji kullanımını yüzde 100'e çıkarmak.” ifadelerine yer verdi. 

Kampüste Akıllı Bina Sistemi

Gaziantep Üniversitesi’nde dijital dönüşüm ve teknolojik entgrasyona yönelik başlatılmış bir uygulama veya oluşturulmuş bir proje bulunmadığını söyleyen Toraman, “2 yıl içinde kampüsteki tüm binaların yüzde 25’ini ve 4 yıl sonunda yüzde 50’sini akıllı bina sistemleriyle donatmak. Ölçüm: Akıllı sistemlerle donatılmış bina sayısı / Toplam bina sayısı.” dedi. 

Toplumsal Katkı ve Sosyal Sorumluluk

Toraman, “Kurumun kendi yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinin sayısının 2020-2022 aralığında neredeyse değişmediği, SEM, hayat boyu öğrenme merkezi vb. yıllık eğitim alan kişi sayısının dramatik bir şekilde düşüş gösterdiği görülmektedir. Hedefimiz Toplumsal katkı ve sorumluluk anlamında şehrin en önemli paydaşı olmak.” ifadelerine yer verdi. 

Hedef Öncü, Yeni Nesil Üniversite

Toraman, “34 yıllık kamu hizmetimin, son 30 yılında devletimize akademisyen olarak hizmet ettim. Yurtiçinde ve yurt dışında farklı üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yaptım. ABD Başkanlığı, bölüm başkanlığı, enstitü müdür yardımcılığı, dekan yardımcılığı, MYO müdürlüğü, dekanlık, senatörlük, yönetim kurulu üyeliği gibi her kademe idari görevleri üstlenmenin yanı sıra TMSF, ÖSYM, KGK gibi önemli kurumlarımızda da görevler üstlendim. Gaziantep Üniversitemizde iki farklı fakültenin dekanlık görevlerini başarıyla yapmış, şehir ve sanayi ile barışık, Türkiye ekonomisinin dinamosu olan OSB’yi tanıyan, OSB’deki sanayicilerimizin de tanıdığı bir akademisyen olarak, ekip ruhuyla birlikte, kentle el ele Gaziantep Üniversitemizi bölgenin ve ülkemizin değer üreten, öncü, yeni nesil hedef üniversitesi yapacağız. Sonuç olarak, Gaziantep Üniversitesini iyi tanıyan biri olarak kurumun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak, şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sağlamak için var gücümle çalışacağımı belirtmek isterim. Gaziantep’in tarihi mirası ve dinamik ruhuyla, üniversitemizi geleceğe taşıyacak, bilim ve inovasyonun öncüsü bir kurum haline getireceğiz. Şehrimizin güzide üniversitesini bugünlerden yarınlara en iyi yapmak için tüm paydaşlarımızı bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Fatma Gültekin